ΔΗΜΑΡ: Κατατέθηκε η πρόταση για δημοψήφισμα, χωρίς τις υπογραφές Ψαριανού- Μάρκου

Χωρίς τις υπογραφές των Γρηγόρη Ψαριανού και της Αικατερίνης Μάρκου , η οποία πλέον είναι ανεξάρτητη βουλευτής, κατατέθηκε από τη ΔΗΜΑΡ η δική της πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το αίτημα της Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο υπογράφουν 11 βουλευτές,  είναι κοινό με αυτό των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης – πλην ΚΚΕ – που έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις, δηλαδή δημοψήφισμα για την «μικρή» ΔΕΗ.

Η πρόταση

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ έχει ως εξής:

Πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, σύμφωνα με τα άρ. 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής

 

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

 

Κύριε Πρόεδρε,

H Δημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί κατά του ψηφισμένου Νομοσχεδίου «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», με το οποίο επιχειρείται ο τεμαχισμός της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ, η οποία παρέχει το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, με τη δημιουργία της προς πώληση «Μικρής ΔΕΗ». Επισημαίνει ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αφού εκποιείται το ένα τρίτο των υποδομών –ανεκτίμητης αξίας και απόδοσης-, του παραγωγικού δυναμικού και της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι κατά της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε γενικά και αόριστα κατά των αποκρατικοποιήσεων. Είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, που εκποιούν δημόσια αγαθά, όπως η ενέργεια και το νερό και οι οποίες  δεν εντάσσονται σε  αναπτυξιακό σχεδιασμό και, στην προκειμένη περίπτωση, στους στόχους μίας βιώσιμης ενεργειακής στρατηγικής για τη χώρα. Αυτά τα αρνητικά είναι που χαρακτηρίζουν το ψηφισθέν νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται η διάσπαση της ΔΕΗ και η εκποίηση της «Μικρής ΔΕΗ».

Θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον για την κοινωνία και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αποφανθούν με Δημοψήφισμα οι Έλληνες πολίτες.

Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής, για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας”,  που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο.

 

About kymaeditor

Check Also

Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Ιστιαία

Σεισμός εκδηλώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 20:00 στην Ιστιαία. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *