“Δημιουργούμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας”

Για σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στον Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την κοινή τους παρουσία στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας εξέφρασε τη στήριξη στην Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίλυση του Κυπριακού.

Δηλώσεις Σαμαρά

Στη δήλωσή του ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: “Κάναμε μία ευρύτατη ανασκόπηση του έργου που έχει γίνει τα τέσσερα χρόνια. Έχουν υπογραφεί 47 κείμενα συνεργασίας και συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την υλοποίηση των συμφωνιών. Η υλοποίηση απαιτεί έλεγχο που κάναμε σήμερα. Στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας σε τομείς χαμηλής πολιτικής που όμως αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν ζητήματα που έχουμε σημαντικές διαφωνίες.
Το αναγνωρίζουμε και δημιουργούμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας»

Για το Κυπριακό η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για δίκαιη και βιώσιμη λύση μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων. Κατανοούμε την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να διακόψει τις συνομιλίες μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Πιστεύω ότι θα λυθεί σύντομα το πρόβλημα για να επανεκκινήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Είναι χρήσιμο ο γείτονάς μας να ανήκει στην ευρωπαική οικογένεια εκπληρώνοντας βέβαια τα προαπαιτούμενα. Ας είναι σίγουρη η Τουρκία ότι με την ένταξη θα πετύχει τεράστια οφέλη”.
«Σταθερότητα εμπιστοσύνη και ασφάλεια δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη»

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ που γινόταν παράλληλα λέγοντας ότι σημαντικοί επιχειρηματίες είχαν την δυνατότητα να προωθήσουν την μεταξύ τους συνεργασία συμβάλλοντας στην προσέγγιση των δύο χωρών που είναι επ’ ωφελεία της οικονομίας. “Σταθερότητα εμπιστοσύνη και ασφάλεια δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία των δύο χωρών, αυτά προωθούμε και διαφυλάσσουμε, γι αυτά δουλεύουμε” έκλεισε ο πρωθυπουργός.

Τι είπε ο Νταβούτογλου

Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε:
“Όταν είχαμε στην Αθήνα ξεκινήσει την πρώτη σύνοδο αυτό είχε δημιουργήσει εντύπωση. Είναι όμως εξαιρετικός ο απόηχος που έχουν αυτά τα κοινά υπουργικά συμβούλια τα οποία θα συνεχίσουμε.

Έχει εγκατασταθεί ένα κλίμα κατανόησης που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες συνεργασίας. Μιλήσαμε για τις μεταφορές και είδαμε πόσο αλληλοσυμπληρωματικοί είμαστε. Επίσης οι αερομεταφορές και οι χερσαίες μεταφορές είναι τομείς που συμπληρωνόμαστε.

«Είμαστε η πύλη προς την Ασία και η Ελλάδα είναι η πύλη προς την Ευρώπη»

Είμαστε η πύλη προς την Ασία και η Ελλάδα είναι η πύλη προς την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι θα λυθεί το κυπριακό για να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας”. Αναφέρθηκε στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας: “Στηρίζουμε την Ελλάδα για την προσπάθεια επιστροφής του θεού Ιλισσού στο Μουσείο της Ακρόπολης”.

Ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον κ. Νίκο Αναστασιάδη για να συνεχιστούν οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων και πρόσθεσε: ” προσέγγιση των δύο πλευρών θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου”.

Ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη που προσφέρει στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Αναφέρθηκε στις μειονότητες λέγοντας ότι οι μειονοτικοί πολίτες είναι γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών.

Στο Συμβούλιο πήραν μέρος από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Βαγγέλης Βενιζέλος, Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας, Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας, Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης.

About kymaeditor

Check Also

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Μεσαρά Κρήτης – Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *