Στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι για την αγορά ομολόγων αναφέρθηκε σε διάγγελμα του ο Αντώνης Σαμαράς, το οποίο είχε έντονο προεκλογικό χρώμα.Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την κεντρική πολιτική του θέση, κρατά τη χώρα στην απομόνωση.
Αναλυτικά η δήλωση
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής: “Θα πάρει όμως η Ελλάδα μερίδιο από αυτό το γιγαντιαίο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας μας; Ή θα χάσουμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία; Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ το λέει καθαρά: Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης από τους δανειστές μας για το υφιστάμενο πρόγραμμα, που πρέπει να τελειώσει σε έναν μήνα, τέλη Φεβρουαρίου, θα είμαστε αποκλεισμένοι, και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή όσο δεν κλείνει με επιτυχία αυτή η αξιολόγηση.
Άρα, ενώ η δική μας πολιτική εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη νέα εποχή για όλη την Ευρώπη, η κεντρική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με βεβαιότητα μας κρατάει έξω από αυτή την κοσμογονία, διότι ούτε το πρόγραμμα δέχεται ούτε στην αξιολόγηση θα προχωρήσει ούτε και τους κανόνες αναγνωρίζει, αλλά ούτε καν κατάλαβαν.
Είναι ώρα εθνικής ευθύνης. Κάναμε τεράστιες θυσίες για να φτάσουμε έως εδώ, θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που έρχονται.
Η τελική επιλογή ανήκει, ασφαλώς, στην κρίση του ελληνικού λαού».
Nωρίτερα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε, την έναρξη του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης σύμφωνα με το οποίο η Τράπεζα θα ξεκινήσει αγορά ομολόγων από τον Μάρτιο του 2015.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ, οι αγορές ομολόγων θα βασίζονται στην κλείδα κατανομής και θα κινούνται στο ποσό των 60 δισ. το μήνα. Συνολικά το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα αγγίξει τα 1,4 τρισ. ευρώ.
Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι θα ισχύσουν ειδικά κριτήρια για τις χώρες που βρίσκονται πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα.
«Τα σημερινά μέτρα θα αποτελέσουν αποφασιστική στήριξη για την σταθεροποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό» δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Τι θα ισχύσει για την Ελλάδα
«Tον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs) θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης». Αυτό απάντησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε σχετική ερώτηση.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνες, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).
Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι για την περίπτωση της Ελλάδος η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.
Τι είναι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Πολλοί ωστόσο ήταν αυτοί που μπερδεύτηκαν στο άκουσμα των ανακοινώσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για την αγορά ομολόγων.
Το BBC με εικόνες εξηγεί αναλυτικά τι σημαίνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πώς λειτουργεί:
Η ΕΚΤ τυπώνει χρήματα
Για να αγοράσει ομόλογα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιτοκίων
Που θα οδηγήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να δανείζονται περισσότερο
Ωστε να ξοδεύονται περισσότερα χρήματα και να δημιουργούνται περισσότερες δουλειές
Και να ενισχυθεί η οικονομία