Διαλύεται ο θεσμός της οικογένειας- Αδύνατη για πολλές γυναίκες η απόκτηση παιδιού εν μέσω κρίσης

 Διαλύεται ο θεσμός της οικογένειας στην Ελλάδα. Η κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια οδηγεί τα ζευγάρια στην απόφαση να μην κάνουν παιδιά αφού η οικονομική ανέχεια καθιστούν αδύνατη ενός μωρού.  Το ρεπορτάζ της «Εφημερίδα των Συντακτών» αποτελεί τρανή απόδειξη της καταστάσεως στη χώρα μας. Τέσσερις στις 10 γυναίκες θα γεννήσουν ένα παιδί λιγότερο απ’ ότι προγραμμάτιζαν ή δεν θα γεννήσουν καθόλου.  Γυναίκες με ένα παιδί διακόπτουν τη δεύτερη κύηση για να επιβιώσει η υπόλοιπη οικογένεια.

Πιο συγκεκριμένα, άνεργες ή με επισφαλή εργασία, ανασφάλιστες που μετά βίας μπορούν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες, αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα της κύησης και του τοκετού. Για πολλές γυναίκες η απόκτηση ενός παιδιού στην εποχή του Μνημονίου καθίσταται αδύνατη.

«Η κρίση έχει μειώσει τις γεννήσεις κατά 30%», αναφέρει γιατρός στο «Αλεξάνδρα». «Οι μητέρες μας διεκδικούσαν το δικαίωμα να μην κάνουν παιδιά, αν δεν το ήθελαν. Εμείς τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να κάνουμε παιδιά», λέει άνεργη στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Δεν έχω παιδιά και δεν θα αποκτήσω ποτέ»

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας παραθέτει παρόμοια παραδείγματα και άλλων γυναικών. Μία από αυτές αναφέρει: «Στα 35 μου, ζω μία ζωή χωρίς έρωτα. Χωρίς συντροφικότητα και χωρίς παιδιά. […] Κάνω όνειρα για τη μέρα που όλα αυτά θα έχουν τελειώσει. Αλλά σε 5 χρόνια εγώ θα είμαι 40. Άραγε θα προλάβω…».

«Δεν έχω παιδιά και δεν θα αποκτήσω ποτέ. Κάθε μήνα που έρχεται η περίοδός μου σκέφτομαι “άλλη μια χαμένη ευκαιρία”. Και το βράδυ κλαίω στο παιδικό μου δωμάτιο. Φυσικά κι έχω γυρίσει στο σπίτι των γονιών μου, όπως κι ο φίλος μου. Δεν μπορούσαμε πια να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Κι αυτός θα ήθελε να γίνει μπαμπάς. Και νομίζω ότι ντρέπεται που δεν μπορεί να το υποστηρίξει. Αλλά πια δεν μιλάμε γι’ αυτό. Ζούμε σαν έφηβοι και καμωνόμαστε κι οι δύο ότι μας αρέσει», η μαρτυρία μίας άλλης γυναίκας.

Ο γυναικολόγος των Γιατρών του Κόσμου, Γιάννης Μουζάλας εξηγεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τη νέα για τα ελληνικά δεδομένα έννοια της «οικονομικής υπογεννητικότητας», της μη επιλεγμένης ατεκνίας, λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Στην περσινή έκθεση των Γιατρών του Κόσμου καταγράφεται πως 4 στις 10 γυναίκες θα γεννήσουν ένα παιδί λιγότερο απ’ ό,τι προγραμμάτιζαν ή δεν θα γεννήσουν καθόλου.

Η Έφη Κοκκινάκη εργάζεται στο «Έλενα» εδώ και 28 χρόνια. Από την κλινική της εμπειρία παρατηρεί κι εκείνη πτώση στις γεννήσεις τα τρία τελευταία χρόνια. «Φέτος το φαινόμενο έχει οξυνθεί. Βλέπω όμως και λιγότερες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, γεγονός που δείχνει ότι οι γυναίκες προσέχουν πολύ περισσότερο», λέει χαρακτηριστικά.

About kymaeditor

Check Also

Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό «Κορυδαλλός» και «Μανιάτικα» σήμερα στις 15:30 με εντολή της ΕΛΑΣ

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ σήμερα οι σταθμοί της Γραμμής 3 του Μετρό «Κορυδαλλός» και «Μανιάτικα» θα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *