Διαμετακομιστικό κέντρο της British American Tobacco ο Πειραιάς.

Παρά το γεγονός ότι η νόμιμη αγορά του βιομηχανοποιημένου τσιγάρου έχει υποχωρήσει κατά 37% σε όγκο τα τελευταία πέντε χρόνια προς όφελος των λαθραίων καπνικών προϊόντων, ένας από τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, η British American Tobacco Hellas (BAT Hellas), σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της BAT Hellas κ. Τζιανπιέρο Παζανέζε, η εταιρεία προχωρεί στη δημιουργία διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου (International Logistic Hub) στον Πειραιά από τον Μάρτιο.

Από τις μονάδες παραγωγής της ΒΑΤ ανά την Ευρώπη θα φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά ποσότητες καπνικών προϊόντων αξίας 1,1 δισ. ευρώ ετησίως, οι οποίες θα διοχετεύονται από την BAT Hellas σε Μάλτα και Κύπρο με προοπτική σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανοίξουν και άλλες αγορές σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Δεδομένου ότι η ΒΑΤ Hellas παρουσιάζει ετήσιο τζίρο κοντά στα 500 εκατ. ευρώ (μαζί με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης) η νέα δραστηριότητα θα τριπλασιάσει τις πωλήσεις της. Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει πολλαπλά θετικά οφέλη για την κίνηση στο λιμάνι, τις μεταφορές και την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Οπως δήλωσε ο κ. Παζανέζε, η απόφαση ελήφθη προ τριμήνου από τη μητρική πολυεθνική και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν τα διαθέσιμα της BAT Hellas είναι σε μεγάλο ποσοστό στο εξωτερικό, διευκρίνισε πως ποτέ η εταιρεία, ούτε τις δύσκολες ημέρες που το Grexit ήταν προ των πυλών, δεν είχε βγάλει χρήματα εκτός Ελλάδας.

Το ενδιαφέρον στοιχείο για την BAT Hellas είναι ότι παράλληλα με το Logistic Center την επόμενη τριετία θα «ρίξει» στην ελληνική αγορά περί τα 100 εκατ. ευρώ για προωθητικές ενέργειες, ανάπτυξη προϊοντικών καινοτομιών και επενδύσεις στη λιανική.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβάλουμε ουσιαστικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα και τη δυναμική της, με τις μεγάλες εταιρείες που έχουν πολύχρονη και σταθερή παρουσία στη χώρα να οδηγούν τη διαδρομή προς το μέλλον» τόνισε ο κ. Παζανέζε.

Η αλματώδης άνοδος των παράνομων τσιγάρων στο 23% του συνόλου της αγοράς (σχεδόν 1 στα 5 τσιγάρα δεν κινούνται από τα νόμιμα δίκτυα και το κράτος χάνει πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως σε φόρους) είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την BAT Hellas αλλά και για τις άλλες εγχώριες και πολυεθνικές εταιρείες καπνού που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Η πολιτεία έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και προσπαθεί και με την οικονομική αρωγή των επιχειρήσεων να περιορίσει το φαινόμενο είτε με την υιοθέτηση της ψηφιακής σήμανσης είτε με την τοποθέτηση σκάνερ στις πύλες εισόδου σε συνδυασμό με τη δραστηριοποίηση της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για τον εντοπισμό διακινητών παράνομου καπνού μέσω Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον κ. Παζανέζε, το καλύτερο αντίδοτο για την πάταξη του φαινομένου που πλήττει παραγωγούς, μεταποίηση, χονδρεμπόρους, λιανεμπόρους αλλά και τα ταμεία του κράτους θα ήταν η μείωση των φόρων ώστε οι καπνιστές – που δεν έχουν μειωθεί – να στραφούν πάλι στα νόμιμα προϊόντα αφού η χαμηλή τιμή είναι σημαντικό δέλεαρ για αυτούς ώστε να προτιμήσουν τα παράνομα καπνά και τσιγάρα.

Εκπτώσεις στις τιμές σήμερα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αφού στην τιμή του πακέτου το 83% είναι ΕΦΚ και ΦΠΑ και μένει μόλις το 17% να μοιράζεται στους παραπάνω φορείς, για αυτό και τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει περί τα 2.000 περίπτερα.

Επίσης, η βαριά φορολόγηση δεν έχει φέρει και τα αναμενόμενα έσοδα στο κράτος. Τα φορολογικά έσοδα από καπνικά προϊόντα ήταν 3,2 δισ. ευρώ το 2009, ανέβηκαν το 2011 στα 3,9 δισ., αλλά το 2015 θα διαμορφωθούν στα 3 δισ. αφού οι καπνιστές στράφηκαν στα φθηνά, παράνομα και αμφιβόλου ποιότητος προϊόντα.

Η BAT Hellas βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1999 με καθαρά εμπορική δραστηριότητα, απασχολεί 100 εργαζομένους και είναι υπεύθυνη εκτός από την Ελλάδα για τις αγορές της Μάλτας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Η μαμά British American Tobacco plc λειτουργεί πάνω από 100 χρόνια, απασχολεί 57.000 εργαζομένους σε 200 χώρες και αγοράζει από την Ελλάδα περίπου το 15% της ετήσιας παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου. Η γκάμα των προϊόντων της μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα Peter Stuyvesant, Prince, Pall Mall, Lucky Strike, Dunhil, Rothmans κ.ά.

Πηγή: Βήμα

About kymaeditor

Check Also

Άνοιξε η πόρτα για τις χαμένες ρυθμίσεις χρεών

  Μάχη με τον χρόνο καλούνται να δώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι που θέλουν να σώσουν «χαμένες» …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *