Διπλασιάστηκαν οι φιλοξενίες παιδιών, ελέω κρίσης, στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Πειραιά

Σχεδόν διπλάσιες είναι οι φιλοξενίες παιδιών, σε σχέση με το 2010,  στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας του Πειραιά αφού πολλοί είναι οι γονείς, που λόγω κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας, δεν έχουν ούτε τα βασικά (ακόμα και γάλα) να δώσουν στα παιδιά τους. Οι μαρτυρίες παιδιών που έζησαν στο Ιδρυμα είναι συγκλονστικές.

Μεγαλώνοντας σε ένα ίδρυμα γνωρίζεις και συνυπάρχεις με διαφορετικούς ανθρώπους, που έχουν περάσει κι αυτοί δύσκολες καταστάσεις, αλλά έχουν όνειρα για το μέλλον».
Δεκαέξι χρόνια έζησε η Γ.Κ. στο Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας του Πειραιά. Από την τρυφερή ηλικία των 6 ετών, όταν οι γονείς της, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, αναγκάστηκαν να την αφήσουν εκεί μαζί με τις δύο αδελφές της.

«Οι μέρες στην αρχή περνούσαν δύσκολα. Δεν καταλάβαινα γιατί οι γονείς μου μας έστειλαν εκεί. Επειτα από τόσα χρόνια συνειδητοποίησα ότι ο μοναδικός λόγος ήταν η θέλησή τους να σπουδάσουμε και οι τρεις και να πάρουμε γερές βάσεις στη ζωή μας», αναφέρει στον “Ελεύθερο Τύπο” η Γ.Κ.

Ενα κορίτσι που πάλεψε και τελικά κατάφερε να σταθεί στα πόδια του (αποφοίτησε από το ΤΕΙ Πάτρας) έχοντας στο πλευρό του, τους ανθρώπους του Χατζηκυριάκειου. Πρόκειται για το παλαιότερο ίδρυμα της χώρας (ιδρύθηκε το 1889 από τον Ιωάννη Χατζηκυριακό και τη σύζυγό του Μαριγώ), το οποίο χρόνο με το χρόνο καλείται να φροντίσει ολοένα και περισσότερα ανήλικα παιδιά, καθώς οι γονείς δεν μπορούν να τους προσφέρουν καν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μιχάλης Στρουμπούλης, από το 2010 ο αριθμός των αιτήσεων για την εισαγωγή παιδιών έχει αυξηθεί δραματικά. Σήμερα φιλοξενούνται 120 κορίτσια, ενώ πριν ξεσπάσει η κρίση ήταν μόλις 70. Το Χατζηκυριάκειο φιλοξενεί κορίτσια ηλικίας 6-18 ετών.

Εκτός από στέγη, προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση και συμβουλευτική στήριξη. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει τα παιδιά στις σπουδές τους. Η πλειονότητα ανήκει στο πρόγραμμα κλειστής περίθαλψης, ενώ παράλληλα λειτουργούν τα προγράμματα ημιαυτόνομης-αυτόνομης διαβίωσης και του Κέντρου Οικογένειας και Παιδιού. Ολα λειτουργούν βάση ενός καταστατικού, στο οποίο προβλέπεται ακόμη και η παροχή γαμήλιου επιδόματος στα κορίτσια που παντρεύονται.

«Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και εξαθλιώνονται, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις. Οι γονείς είναι άνεργοι, δεν έχουν να αγοράσουν ούτε ένα κουτί γάλα και σε πολλές περιπτώσεις στο σπίτι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό. Οπως καταλαβαίνετε, τα παιδιά δεν μπορούν να μεγαλώσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον κι έτσι οι δικοί τους αναγκάζονται να τα στείλουν εδώ», εξηγεί η διευθύντρια παιδικής προστασίας του Χατζηκυριακείου, Αναστασία Κατσιλιέρη.

About kymaeditor

Check Also

Σύλληψη -3- μελών συμμορίας που διέπρατταν ληστείες και κλοπές σε καταστήματα και οικίες στην Αθήνα

Από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής & Ιδιοκτησίας της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *