Διπλό σύστημα συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου – Οι κερδισμένοι και χαμένοι

Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ισχύει πλέον από την 1ης Ιανουαρίου καθώς οι 150.000 ασφαλισμένοι που θεμελίωσαν δικαίωμα έως το τέλος του 2014 θα λάβουν σύνταξη με το παλιό σύστημα, ενώ οι 100.000 που θα θεμελιώσουν τα επόμενα χρόνια θα συνταξιοδοτηθούν με το νέο μοντέλο.

Το νέο μοντέλο

Για όσους θεμελίωσαν από 1ης Ιανουαρίου ή θα θεμελιώσουν από εδώ και πέρα δικαίωμα, η κύρια σύνταξή τους θα υπολογίζεται με ένα μεικτό σύστημα. Ο νέος τρόπος είναι ενιαίος για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 υπολογίζονται με βάση τον παλαιό τρόπο. Ωστόσο, τα χρόνια ασφάλισης τόσο στο Δημόσιο όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 υπολογίζονται με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη διαμορφώνεται στα 360 ευρώ τον μήνα, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τον μισθό.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ μπορούν να επιλέξουν την καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας για να υπολογίσουν τη σύνταξή τους. Στον ΟΑΕΕ ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις κατηγορίες ασφάλισης τις οποίες έχει καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας στην εργασιακή του πορεία, ενώ όσον αφορά το Δημόσιο λαμβάνονται υπόψη οι συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου του 2011 (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ο βασικός μισθός, το επίδομα των 140,80 ευρώ και το επίδομα θέσης ευθύνης αν ο υπάλληλος το λαμβάνει τουλάχιστον για μία διετία).

Το τελικό ποσό της σύνταξης θα προκύψει από τον συνυπολογισμό των ετών ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 και των χρόνων από το 2011 και μετά. Για όσους βγουν στη σύνταξη το 2015, η διαφορά από το να είχαν βγει το 2014 θα είναι μικρή. Το χάσμα θα αρχίσει να μεγαλώνει καθώς τα χρόνια θα περνούν και όλο και μεγαλύτερο διάστημα ασφάλισης θα υπολογίζεται με το νέο σύστημα.

About kymaeditor

Check Also

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας που θα ισχύσει για την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *