ΔΝΤ προς Ελλάδα: Βρείτε λύση για τα “κόκκινα” δάνεια

Αυστηρή προειδοποίηση έστειλε στην Ελλάδα το ΔΝΤ αναφορικά με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ρίσι Γκογιάλ που αναπλήρωσε  τον Πωλ Τόμσεν που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στο συνέδριο του Economist, τόνισε  ότι «η Ελλάδα έχει μπει σε μία κατάσταση που οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν ρευστότητα», ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «εάν αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα,  τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα». Παράλληλα, ο κ. Γκογιάλ «χρέωσε» στη χώρα μας  καθυστέρηση στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων και επεσήμανε πως «πρέπει να επισπευσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με αιχμή την πάταξη της φοροδιαφυγής»

Ειδικότερα, ο Ρίσι Γκογιάλ από το βήμα του Economsit επανέλαβε ότι το «ΔΝΤ παραμένει αφοσιωμένο στη συνέχιση του προγράμματος της Ελλάδας και όσα έχει δεσμευτεί.»

Η κυβέρνηση της Ελλάδας, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του  υπουργού Οικονομικών, θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και έχει εκφράσει τη δέσμευσή της να συνεχίσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά και να προβεί στο άνοιγμα των υπηρεσιών.

«Συμφωνήσαμε να αποφύγουμε επώδυνα μέτρα και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν μείνει πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά, φέρνοντας σαν παράδειγμα τις αλλαγές στα εργασιακά για τις ομαδικές απολύσεις και την κήρυξη των απεργιών.

«Χρειάζεται η  ρευστότητα στις τράπεζες για να μπορέσουν να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα»

Σχετικά με το χρηματοοικονομικό τομέα εξέφρασε τις ανησυχίες του υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται “η  ρευστότητα στις τράπεζες για να μπορέσουν να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα” και πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα έχει μπει σε μία κατάσταση που οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν ρευστότητα και υπάρχουν πολλά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται”.

Φυσικά, διευκρίνισε ότι δεν  υπάρχει οξύ πρόβλημα και υπάρχει σταθερότητα, τονίζοντας ότι «οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αν το πρόβλημα των κακών ισολογισμών συνεχιστεί  θα έχει επίπτωση και στην ανάπτυξη.

«Αν αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα», υπογράμμισε.

 

 

About kymaeditor

Check Also

Σε 24 δόσεις, αντί 12, μπορούν πλέον να ρυθμίζονται οι οφειλές στον e-ΕΦΚΑ

Σε 24, αντί 12 που ίσχυε μέχρι σήμερα, αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *