Δρίτσας σε Βαρβιτσιώτη: Αμφιλεγόμενες διαδικασίες στην πρόσληψη δοκίμων σημαιοφόρων στο Λιμενικό

Στο στόχαστρο  του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή την  πρόσληψη δοκίμων σημαιοφόρων στο Λιμενικό Σώμα. Πέντε βουλευτές του κόμματος της Κουμουνδούρου, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Δρίτσα, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Ναυτιλίας για το συγκεκριμένο θέμα και έκαναν λόγο για «αμφιλεγόμενες διαδικασίες» στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Αναλυτικά 

«Στις 23 Ιουνίου, δόθηκε στη δημοσιότητα η υπ. αριθμ. 221.10-3/2014 Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την οποία προκηρύσσεται διαγωνισμός, για την κατάταξη Δοκίμων Σημαιοφόρων στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Το κείμενο της εν λόγω προκήρυξης, αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή του κειμένου της περυσινής προκήρυξης, για την κατάταξη δοκίμων σημαιοφόρων. Οι όροι και οι διαδικασίες αυτής της προκήρυξης, είχαν καταγγελθεί ως προς την αξιοπιστία τους και ως προς την ελλιπέστατη διασφάλιση αντικειμενικών επιλογών, των εισακτέων.

Οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί τότε, επί της ουσίας επιβεβαιώθηκαν με τη διενέργεια του διαγωνισμού, καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα, αλλά και πλήθος επώνυμων καταγγελιών, που αναφέρονταν, όχι μόνο σε παρατυπίες, αλλά και σε κραυγαλέες αδικίες. Υπενθυμίζεται μάλιστα, ότι σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση και η διερεύνηση του θέματος ανατέθηκε στο Ναυτοδικείο.
Για τη διαβλητότητα του διαγωνισμού και την πλήρη απουσία αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας στους όρους του, καταθέσαμε την υπ. αριθμ. 860 Ερώτηση στις 26 Αυγούστου 2013, ενώ για τις καταγγελίες που ακολούθησαν τη διενέργεια του διαγωνισμού, καταθέσαμε την υπ. αριθμ. 3176 Ερώτηση στις 25 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Μάλιστα, τις καταγγελίες που είχαν περιέλθει εις γνώση μας, τις καταθέσαμε στον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου που διερευνούσε την υπόθεση.
Οι έντονες διαμαρτυρίες που προκάλεσαν οι παρατυπίες που σημειώθηκαν, οι επώνυμες καταγγελίες, τα δημοσιεύματα και η εισαγγελική παρέμβαση, ανάγκασαν τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στις 30 Οκτωβρίου του 2013 να δηλώσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση ξεχωριστής Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να εισέρχονται από το 2014 μέσω πανελληνίων εξετάσεων, όπως γίνεται στην Ελληνική Αστυνομία.

Όπως δήλωνε ο ίδιος, με αυτό τον τρόπο θα σταματούσε να υπάρχει η συζήτηση για τον τρόπο εισαγωγής στο Λιμενικό, ενώ παράλληλα, θα κατοχυρωνόταν θεσμικά η τακτική ενίσχυση στο Σώμα, ανά έτος. Στις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν, ότι θα έπρεπε ήδη από πέρυσι να γίνουν οι εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ, ο κ. Υπουργός ισχυριζόταν μεταξύ άλλων, ότι κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν ένα υπέρογκο ποσό, ενώ οι εξετάσεις θα κινδύνευαν να χαθούν, προφανώς λόγω χρονικών περιορισμών.
Μετά από μόλις ένα έτος, ο ίδιος Υπουργός, προκηρύσσει την εισαγωγή Δοκίμων Σημαιοφόρων στο Λιμενικό Σώμα με πανομοιότυπο με τον περυσινό διαβλητό διαγωνισμό και χωρίς να υπάρχει αυτή τη φορά, η δικαιολογία των χρονικών περιορισμών.

Προτίμησε λοιπόν, να κατηγορηθεί ως αναξιόπιστος μη τηρώντας τις δεσμεύσεις του για εισαγωγή στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή από το 2014 μέσω πανελληνίων εξετάσεων, εμμένοντας σε μια διαβλητή διαδικασία, ανοιχτή στην εξυπηρέτηση ημετέρων. Επειδή μάλιστα, υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις από διαγωνιζόμενους, που ενώ είχαν αποδώσει εξαιρετικά δεν πέρασαν και κρίθηκαν ως επιλαχόντες, υπήρξαν δημοσιεύματα, διαρροές αλλά και προφορικές διαβεβαιώσεις , ότι θα εισαχθούν σε επόμενη φάση. Μάλιστα, στο νόμο για τα τουριστικά πλοία, ψηφίστηκε διάταξη με την οποία επιτρέπεται η επιλογή επιλαχόντων, για την κάλυψη αναγκών σε Δόκιμους Σημαιοφόρους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Αυτές οι φήμες διατηρήθηκαν εντέχνως, μέχρι και τις ευρωεκλογές.

Ένα μήνα μετά από αυτές όμως, ο κ. Υπουργός υπέγραψε την Απόφασή του για νέο διαγωνισμό. Βάσιμα εικάζεται, ότι η σκοπιμότητα αυτού του χειρισμού ήταν να αποθαρρυνθούν οι επιλαχόντες, να κινηθούν νομικά και μέσω ενστάσεων κατά της διαδικασίας ή και να δημοσιοποιήσουν τις καταγγελίες, δεδομένου ότι αρκετοί κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση».

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για ποιό λόγο δεν τήρησε τη δέσμευσή του, ότι θα ικανοποιήσει ένα χρόνιο και υπερώριμο αίτημα και θα ιδρύσει Ακαδημία Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να εισάγονται από το 2014 μέσω πανελληνίων εξετάσεων; Γιατί επέλεξε εκ νέου, τη διενέργεια ενός διαγωνισμού, που έχει πολλαπλώς καταγγελθεί ως διαβλητός;
2. Γιατί δεν προχώρησε στη λύση της κατάταξης επιλαχόντων του προηγούμενου διαγωνισμού, προς αποκατάσταση αδικιών και εις εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, που ο ίδιος είχε θεσμοθετήσει;
3. Ολοκληρώθηκε η έρευνα του Ναυτοδικείου, σχετικά με τις καταγγελίες για παρατυπίες και αδικίες στο διαγωνισμό, για την εισαγωγή Δοκίμων Σημαιοφόρων στο Λιμενικό Σώμα το 2013; Αν ναι, ποιά είναι τα αποτελέσματά της; Αν όχι, σε ποιό στάδιο βρίσκεται;

Οι ερωτώντες βουλευτές 

Θοδωρής Δρίτσας
Νίκος Συρμαλένιος
Δημήτρης Γάκης
Μαρία Διακάκη
Αγνή Καλογερή

About kymaeditor

Check Also

Έως και τις 22 Απριλίου οι αιτήσεις στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου

Σχετικά με τις αιτήσεις στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *