Δωρεάν υγεία σε όλους και 4.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ εξήγγειλε ο Τσίπρας

 

«Δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας για όλους και 4.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Υγείας. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και μεταξύ άλλων προανήγγειλε την κατάργηση των μνημονιακών νόμων που έπληξαν την υγεία. 

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την πρόσληψη 4.500 γιατρών, νοσηλευτών και ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «από αυτούς οι 700 θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στα νησιά του Αιγαίου, Θράκη, Μακεδονία και Θεσπρωτία που υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Έτσι αναμένουμε ότι θα υπάρξει μία πρώτη άμεση βελτίωση στο χώρο της Υγείας».

«Προβλήματα υπήρχαν και πριν το μνημόνιο. Το μνημόνιο όμως ήταν πυρηνική βόμβα για την Υγεία, με μεταρρυθμίσεις απορρρύθμισης και διάλυσης» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας τις διαφορές με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την πολιτική βούληση που υπάρχει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο της Υγείας από τις μνημονιακές επιλογές.

Κάνοντας λόγο για «υγειονομική φτώχεια» ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ιδιωτική σφαίρα εισέβαλε στη δημόσια σφαίρα και οδήγησε στην εμπορευματοποίηση της Υγείας. Έγινε μία συνειδητή επιλογή παθητικής ιδιωτικοποίησης από την τρόικα. Οι κυβερνήσεις των μνημονίων ενίσχυσαν την κίνηση αυτή».

«Ό,τι συνθέτει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πετάχθηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Αποτέλεσμα είναι η μειωμένη πρόσβαση στην Υγεία, οικονομική επιβάρυνση, μείωση προσωπικού, αύξηση χρόνου αναμονής, μείωση προληπτικής ιατρικής, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Για εμάς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνέχισης της ίδιας πολιτικής. Ένας στους τέσσερις είναι ανασφάλιστοι και μέχρι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα μας είναι η χώρα με τον μικρότερο προϋπολογισμό στην ΕΕ για Υγεία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας

«Πρωταρχικό μέλημα είναι να ανατραπεί η σκληρή αυτή πραγματικότητα για να υλοποιηθεί σχέδιο ανασυγκρότησης του εθνικού συστήματος Υγείας. Είναι καθήκον μας να ανατρέψουμε τα κοινωνικά ερείπια στην Υγεία στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια.

Κυρίως για τα φτωχά λαϊκά στρώματα αλλά και για όλους τους πολίτες» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η πρόβλεψη για τους ανασφάλιστους. Στόχο χαρακτήρισε την διεύρυνση των παροχών σε φάρμακα πρόληψη, εμβολιασμούς και εξετάσεις. «Πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες μετά από αυτή την κρίση» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης προανήγγειλε τη διασφάλιση λειτουργίας ΜΕΘ και ΜΑΦ με την ενίσχυση του προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια. «Δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι αδιανόητο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ενίσχυση των ΜΕΘ με στόχο να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια που παραμένουν κλειστά, αλλά και διασφάλιση των προϋποθέσεων να λειτουργήσουν σωστά οι δομές Ψυχικής Υγείας αλλά και τα ογκολογικά κέντρα.

Χαρακτήρισε πρωταρχικής σημασίας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, λέγοντας ότι αν λειτουργήσει σωστά θα ανακουφίσει όλο το σύστημα. Δήλωσε ευτυχής, που σήμερα, μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, καταργείται το εισιτήριο των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία. Ο κ. Τσίπρας, χαρακτήρισε απαράδεκτη την καταβολή των χρημάτων αυτών, για την είσοδο στα νοσοκομεία και είπε ότι είναι δικαίωμα κάθε πολίτη η δωρεάν πρόσβαση.

Δημιουργία Εθνικού Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου για κάθε ασθενή

Πρόσθεσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά στη δημιουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου για κάθε ασθενή, ο οποίος θα βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών και θα μειώσει το κόστος υγείας. Επίσης, εξήγγειλε ότι θα αξιοποιηθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο ΕΣΥ και σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα στηριχθούν υγειονομικά οι άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Συμπλήρωσε ακόμη ότι θα δοθούν ισχυρά κίνητρα σε γιατρούς, ώστε να θητεύσουν σε άγονες περιοχές της χώρες, όπου με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν σημαντικά οι υπηρεσίες υγείας.

Τόνισε ότι καταργείται η υγειονομική διάταξη στην οποία βασίστηκε η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών και κατοχυρώνονται νομοθετικά τα δικαιώματα των ασθενών, τα οποία θα διασφαλίζονται από τα γραφεία δικαιωμάτων των ασθενών που θα δημιουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική φαρμάκου, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΕΟΦ θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικών υγείας και είπε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων.

About kymaeditor

Check Also

Μητσοτάκης: Εθνική επιταγή η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο

«Η επέκταση του φράχτη θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους σε πείσμα όσων αντιδρούν. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *