Δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στα μουσικά σχολεία της χώρας.

Η άμεση ενίσχυση όλων των Μουσικών Σχολείων της χώρας αποτελεί το αντικείμενο της νέας πρωτοβουλίας που ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», συνολικού ύψους 940.000 ευρώ.

Με τη νέα δωρεά επιδιώκεται η κάλυψη των αυξημένων αναγκών των συνολικά 43 Μουσικών Σχολείων όλης της επικράτειας σε μουσικά όργανα. Η απόφαση για την ενίσχυση αυτή ελήφθη με γνώμονα το σημαντικό ρόλο των δημόσιων μουσικών σχολείων και τη συνδρομή τους στην ανάδειξη της δημιουργικότητας, αλλά ταυτόχρονα και τις ιδιαίτερες ανάγκες που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία τους σήμερα. Εξάλλου, τα εκπαιδευτικά οφέλη της μουσικής εκμάθησης και της ενσωμάτωσης της μουσικής Τέχνης στα σχολικά προγράμματα είναι καλά εδραιωμένα και αναγνωρισμένα σε διεθνές επίπεδο.

Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα ενέκρινε δωρεά ύψους 940.000 ευρώ μέσω της οποίας θα δωρίσει 1.201 υψηλής ποιότητας μουσικά όργανα στα Μουσικά Σχολεία της χώρας, στα οποία περιλαμβάνονται 54 διαφορετικοί τύποι μουσικών οργάνων από όλες τις κατηγορίες, όπως κλασική κιθάρα, βιολί, σαξόφωνο, ταμπουράς, μπουζούκι, μαντολίνο και άλλα, πολλά από τα οποία θα είναι χειροποίητα και θα κατασκευαστούν από έμπειρους Έλληνες οργανοποιούς. Μέρος των παραδοσιακών κρουστών οργάνων θα κατασκευαστούν σε συνεργασία με τους εκπαιδευμένους του εργαστηρίου κατασκευής μουσικών οργάνων του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

«Η Ελλάδα διαθέτει έναν δυνατό μουσικό εκπαιδευτικό χάρτη με δημόσια σχολεία που έχουν καθηγητές με όραμα και μαθητές με μεγάλες δυνατότητες», δήλωσε η κυρία Ελίνα Κλαριδοπούλου, διαχειρίστρια δωρεών στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». «Ελπίζουμε πως η νέα αυτή πρωτοβουλία θα ενισχύσει την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Σχολείων, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες για τους μαθητές, αλλά και οφέλη για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Πρόσθετα, στον περίγυρο της κοινωνίας των Μουσικών Σχολείων δραστηριοποιείται μια μικρή κοινωνία νέων οργανοποιών την οποία, με αυτή τη νέα δωρεά, προσδοκούμε, αφενός να την αναδείξουμε και, αφετέρου, να την φέρουμε ακόμα πιο κοντά στον τελικό καθημερινό χρήστη των μουσικών οργάνων, τον μαθητή».

Η δωρεά αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τόσο το έργο των καθηγητών, όσο και των 9.200 μαθητών που φοιτούν σήμερα σε δημόσια Μουσικά Σχολεία, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να καλλιεργήσουν τις μουσικές τους δεξιότητες, να λάβουν νέα εκπαιδευτικά και πολιτισμικά ερεθίσματα και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στην ευρωπαϊκή και ελληνική παραδοσιακή μουσική τέχνη.

Η ιδέα για τη νέα αυτή πρωτοβουλία προέκυψε έπειτα από επίσκεψη μαθητών Μουσικού Σχολείου στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) και την πρωτοβουλία μαθητή του σχολείου να επικοινωνήσει στη συνέχεια με το Ίδρυμα και να μοιραστεί τις σκέψεις του αναφορικά με το ΚΠΙΣΝ αλλά και το μέλλον της μουσικής παιδείας στη χώρα.

Για τον αρτιότερο σχεδιασμό της πρωτοβουλίας και προκειμένου να διασφαλίσει την αποτελεσματική υλοποίηση της δωρεάς του, το Ίδρυμα προχώρησε σε ενδελεχή διαδικασία αναζήτησης, καταγραφής και εξέτασης των αναγκών κάθε σχολείου ξεχωριστά, η οποία διήρκησε 7 μήνες (Ιούνιος 2014- Ιανουάριος 2015). Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, το Ίδρυμα ήρθε σε άμεση επαφή με τη διεύθυνση και το προσωπικό των 43 Μουσικών Σχολείων και πραγματοποίησε επισκέψεις στις εγκαταστάσεις τους, για να αποκτήσει πλήρη εικόνα των αναγκών τους. Παράλληλα, συνεργάστηκε στενά με την Καλλιτεχνική Επιτροπή Μουσικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που αυτή διαθέτει στη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολείων.

Για την προμήθεια των μουσικών οργάνων πραγματοποιήθηκε εκτενής έρευνα της εγχώριας αγοράς επαγγελματιών οργανοποιών, η οποία είναι ιδιαίτερα δραστήρια στην κατασκευή υψηλής ποιότητας οργάνων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Επιπλέον, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες μουσικούς διασφαλίστηκε ο απαραίτητος τεχνικός και ποιοτικός έλεγχος όλων των μουσικών οργάνων προτού αυτά παραδοθούν στα σχολεία και τους μαθητές τους.

Να σημειώσουμε ότι, η νέα δωρεά του Ιδρύματος για τη στήριξη των Μουσικών Σχολείων της χώρας συμπληρώνει το Πρόγραμμα Υποστήριξης Σχολείων που υλοποιεί το Ίδρυμα από το 2007 έως και σήμερα, έχοντας προσφέρει υποστήριξη σε τεχνολογικό εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό, σε συνολικά 309 δημόσια σχολεία ανά την Ελλάδα. Επιπλέον, εντάσσεται στο πλαίσιο της τριετούς Πρωτοβουλίας του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ενάντια στην κρίση, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Πραγματικά κινήσεις άξιες συγχαρητηρίων!

About kymaeditor

Check Also

Κ. Μητσοτάκης: Οι πολίτες περιμένουν λύσεις και έργα, όχι τοξικότητα και ανούσιους καυγάδες

Στην ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι οι πολίτες περιμένουν από τις πολιτικές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *