Δόση σε τρία κομμάτια προς την Ελλάδα

 Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 8, 3 δισ ευρώ στην Ελλάδα, οποία «σπάει» σε τρία κομμάτια, έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης το Eurogroup oι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο. Με κολακευτικά σχόλια και απονέμοντας τα εύσημα στην Ελλάδα μίλησαν για τη χώρα μας οι Γερούν Ντάισελμπλουμ, Όλι Ρεν, Μάριο Ντράγκι και Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου , που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως «η χώρα ανακάμπτει και επιστρέφει στην ανάπτυξη» ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις των  κ.κ Όλι Ρεν, Μάριο Ντράγκι και Κλάους Ρέγκλινγκ.

 Αναλυτικότερα στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι θα υποστηρίξουν την Ελλάδα στην κατανομή των κονδυλίων από τον EFSF, αλλά και στις προθέσεις που έχει για την ανάπτυξη, με την ελληνική πλευρά να δεσμεύεται να εξηγήσει τις επόμενες εβδομάδες τις προθέσεις και τα σχέδια της για την οικονομία.

Κατόπιν αυτού η πρώτη δόση – μαμούθ των 6,3 δισ. θα εκταμιευθεί στα τέλη Απριλίου, ενώ έπονται δύο ακόμα δόσεις του ενός δισ. ευρώ περίπου, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Ευρώπη δίνει το “πράσινο φως” για τη συνέχιση της στήριξης της χώρας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο περίμενε την τυπική έγκριση του ελληνικού προγράμματος από την ΕΕ για να προχωρήσει με τη σειρά του στην εκταμίευση των δόσεων που του αναλογούν στο “ελληνικό πακέτο”. Υπολογίζεται πως τα κεφάλαια από το ΔΝΤ θα “απελευθερωθούν” παράλληλα με τη δόση του EFSF, αν και προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το Ταμείο θα εκταμιεύσει μία ή δύο δόσεις που εκκρεμούν.

«Η χώρα ανακάμπτει και επιστρέφει στην ανάπτυξη»

Από την πλευρά του πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί είναι πεπεισμένοι πως η Ελλάδα ανακάμπτει, εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και επιστρέφει στην ανάπτυξη. Ενώ αναφορικά με την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί κάτι τέτοιο: “Σέβομαι την πεποίηθηση της ελληνικής κυβέρνησης πως δεν θα χρειαστεί και νέα βοήθεια, και θα ήθελα να τη συμμερίζομαι και εγώ, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για μια τέτοια εκτίμηση. Ας μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτά που απομένουν να γίνουν” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ολι Ρεν: Τεράστιες προσπάθειςς η Ελλάδα

Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο Επίτροπος Νομισματικών και Οκονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν που αναγνώρισε δημοσίως τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση: «Αναγνωρίζω τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία. Υπήρχαν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας, υπήρχαν όμως παράλληλα και κενά πολλών ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος ο οποίος διευκρίνισε πως άπαντες πλέον αναγνωρίζουν πως η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται. Διευκρίνισε πάντως πως η επόμενη έκθεση αξιολόγησης της τρόικας για την Ελλάδα θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και τόνισε πως ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριμήνου.

Ντράγκι: Τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι από την πλευρά του συμφώνησε πως η Ελλάδα έχει κάνει άλματα προς τα εμπρός, παραδεχόμενος μάλιστα το πόσο δύσκολη και επίπονη ήταν αυτή η διαδικασία. “Το Eurogroup συνεδριάζει σε μια χώρα που σίγουρα υπέφερε πάρα πολύ»,   δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ο πόνος της Ελλάδας ήταν μεγάλος. Τώρα όμως βλέπει τους καρπούς των προγραμμάτων, τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται». Ο κ. Ντράγκι επεσήμανε πως μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρίας θα γίνουν πολλά. Έκλεισε δε αφήνοντας και μια αιχμή για τις κριτικές που δέχεται ακόμα και τώρα από μερίδα αναλυτών η πολιτική που ακολούθησε η Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, πολύ περισσότερο ενόψει και των επικείμενων εκλογών, λέγοντας πως “δεν πρέπει να αποδομούμε τώρα αυτό που επιτεύχθηκε…».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Ντράγκι σχετικά με τις τράπεζες ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε την κατάσταση στα τραπεζικά συστήματα κάθε χώρας αφού πρώτα θα πρέπει να δούμε τα stress tests. Πάντως όπως είπε υπάρχουν πολλές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται στην Ευρώπη τώρα.

Τι είπε ο Ρέγκλινγκ

Στις δικές του δηλώσεις ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως ο Μηχανισμός θα δώσει στην Ελλάδα, σε 3 δόσεις, ποσό 8,2 δισ. ευρώ (εδώ υπήρξε μια διαφορά σε σχέση με τις δηλώσεις Ρεν και Ντάισελμπλουμ που έκαναν λόγο για συνολικό ποσό 8,34 δισ), αρχής γενομένης με το ποσό των 6,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου, υπό την προϋπόθεση πως μέχρι τις 10/4 θα έχουν καλυφθεί όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της κυβέρνησης και αποτυπώνονται στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας. Όπερ σημαίνει πως για κάθε δόση θα τεθούν προαπαιτούμενα όπως:

* η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων μέσα στον Μάιο

* η ενεργοποίηση του νέου σχεδίου δράσης σχετικά με την είσπραξη των οφειλών και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων μέχρι τον Ιούνιο.

*η επανεξέταση των επικουρικών συντάξεων και η μεταφορά των επικουρικών Ταμείων του δημοσίου στο ενιαίο Ταμείο του Ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο.

Παράλληλα η τρόικα επιφυλάσσεται να εξετάσει και να αξιoλογήσει τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και του επόμενου φορολογικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Ιστιαία

Σεισμός εκδηλώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 20:00 στην Ιστιαία. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, …