Συγγενείς και φίλους «καρφώνουν» στο ΣΔΟΕ Ελληνίδες και Έλληνες. Τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Καθημερινή» δείχνουν ότι οι 6 στους 10 από εκείνους που παίρνουν στο τηλέφωνο 1517, το οποίο είναι ειδική γραμμή για φορολογικές καταγγελίες, που δημιουργήθηκε το 2008, κάνουν καταγγελία για πεθερές, κουμπάρους ή αδέρφια που θέλουν να εκδικηθούν με τη βοήθεια του ΣΔΟΕ.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Καθημερινή», την πρώτη χρονιά κάλεσαν το 1517 μόλις 4.000 άνθρωποι, αλλά ακολούθησε η… απενεχοποίηση. Το 2010 οι κλήσεις έφτασαν τις 19.000 και φέτος η γραμμή δέχεται 200 τηλεφωνήματα την ημέρα. Κάτι που σημαίνει ότι σε ένα χρόνο θα την έχουν καλέσει 70.000 άνθρωποι.
Οπως παρατηρείται, κυριαρχεί το κάρφωμα… συγγενικού τύπου. Οι 6 στους 10 από εκείνους που τηλεφωνούν κάνουν καταγγελία για πεθερές, κουμπάρους ή αδέρφια που θέλουν να εκδικηθούν με τη βοήθεια του ΣΔΟΕ.
Εννοείται πως περίοπτη θέση ανάμεσα στους καταγγέλλοντες έχουν και οι απατημένες ή απλά πρώην σύζυγοι, που «καρφώνουν» τον άνδρα τους. Η φράση «Ο πρώην σύζυγός μου έχει βάλει τα λεφτά στη θυρίδα, και σας έχει αφήσει το χαράτσι απλήρωτο!» είναι πλέον κάτι που έχουν συνηθίσει να ακούνε οι τηλεφωνητές, που ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Στο πλαίσιο έτερων συγγενικών «καρφωμάτων», ο πεθερός που ξεπλένει «μαύρο» χρήμα και ο θείος που «ξεχνάει» να κόψει αποδείξεις αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές των τηλεφωνικών σουρεαλιστικών συζητήσεων.
Εκτός των οικογενειακών ορίων, υπάρχουν και τα «καρφώματα» που πηγάζουν από επαγγελματική αντιζηλία. Μάλιστα, συχνά καλούν στο 1517 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση. Το 20% των τηλεφωνημάτων γίνεται από ιδιοκτήτες ταβερνών και καφετεριών, που έχουν βάλει στο μάτι το διπλανό μαγαζί, και καταγγέλλουν ότι δεν κόβουν απόδειξη, άλλο ένα 20% είναι απολυμένοι υπάλληλοι που παίρνουν έτσι την εκδίκησή τους, αλλά και λογιστές που έμειναν απλήρωτοι.
Το 1517 δεν είναι η μοναδική τηλεφωνική γραμμή… εκδίκησης, αφού υπάρχει και το 11012 της Οικονομικής Αστυνομίας που δέχεται περίπου 50 κλήσεις την ημέρα, ενώ όσοι έχουν στο χέρι τους τα στοιχεία απευθύνονται στο 10190 για καταγγελίες διαφθοράς. Ακόμη, η «γραμμή της Διεθνούς Διαφάνειας» στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της δέχθηκε πάνω από 500 τηλεφωνήματα φορολογούμενων που ήθελαν να «καρφώσουν» κάποιους.
Η λίστα δεν σταματά εκεί. Υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες γραμμές «καρφώματος», όπως το 2313-325.501 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο εδώ και ένα χρόνο μπορούν οι Θεσσαλονικείς να καταγγέλλουν όποιον έχει τζάκι που μυρίζει ύποπτα.
Και βέβαια, υπάρχει και η «Γραμμή Υγείας», το 1142, που δέχεται απανωτές κλήσεις για καταγγελίες σχετικές με το κάπνισμα.