Εγκαίνια Δημοτικής Πινακοθήκης Δήμου Νίκαιας- Ρέντη.

Ένα ανακαινισμένο τριώροφο κτίριο επί των οδών Ραιδεστού και Π. Τσαλδάρη, που προήλθε από δωρεά στο Δήμο, θα στεγάσει την Πινακοθήκη του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί.

Η συλλογή ζωγραφικών και χαρακτικών έργων του Δήμου θεμελιώθηκε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης από δωρεές Ελλήνων καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στη δημοτική πρωτοβουλία για την πολιτισμική ανάπτυξη της πόλης. Έκτοτε συνέχισε, και συνεχίζει, να εμπλουτίζεται με νεότερες δωρεές, καθώς και με αποκτήματα που συνδέονται με την εικαστική πολιτική του Δήμου. Η Δημοτική Πινακοθήκη περιλαμβάνει ζωγραφικά και χαρακτικά έργα που καλύπτουν την περίοδο από το μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα, καταγράφοντας χαρακτηριστικές όψεις της πορείας της ελληνικής τέχνης στο διάστημα σχεδόν ενός αιώνα.

Στους καλλιτέχνες της συλλογής συγκαταλέγονται οι: Α. Αστεριάδης, Σπ. Βασιλείου, Δ. Μεγαλίδης, Π. Ρέγκος, Α. Βουρλούμης, Γ. Παππάς, Τάσσος (Αλεβίζος), Δ. Διαμαντόπουλος, οι νικαιώτες Γρ. Τουφεξιάν, Δ. Τηνιακός, Μ. Νικολινάκος και η νεότερη Ντ. Μπαλονά, και ακόμη οι Γ. Γαϊτης, Γ. Βακιρτζής, Ι. Μολφέσης, Γ. Περσάκη, Γ. Χαϊνης, Ν. Κεσσανλής, Παύλος (Διονυσόπουλος), Χρ. Ρωμανού, Μ. Κατζουράκης, Λ. Κανακάκης, Ρ. Μένις, Θ. Τότσικας και Ν. Τρανός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα τμήμα της μόνιμης έκθεσης είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη ελληνική χαρακτική. Πρόκειται για έργα χαρακτών και ζωγράφων που υλοποιήθηκαν στο Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής του Δήμου, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Τα εκτιθέμενα έργα, μέρος της διαρκώς εμπλουτιζόμενης συλλογής χαρακτικών του Δήμου, ανανεώνονται περιοδικά.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης υπογραμμίζει:

«Η ενεργή συμβολή στην πολιτισμική ζωή της πόλης και η παιδευτική δράση αποτελούν πρωταρχικούς σκοπούς για την Πινακοθήκη του Δήμου μας. Με μόνιμη πλέον στέγη στη διάθεσή της, η Πινακοθήκη προωθεί τους στόχους αυτούς με την οργάνωση περιοδικών εκθέσεων, την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την υλοποίηση εκδηλώσεων».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ

Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη

τηλ. 2104913588

About kymaeditor

Check Also

“Φορτίζω παντού” για Πέραμα, Κερατσίνι και Σαλαμίνα

Με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών,  αρμόδιο για τις μεταφορές, κ. Βασίλη Οικονόμου συναντήθηκαν οι δήμαρχοι Περάματος κ. Γιάννης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *