Εγκρίθηκαν κοινοτικά κονδύλια για μεγάλα σιδηροδρομικά έργα.

Χρηματοδότηση σειράς έργων, κυρίως, στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών με κοινοτικούς πόρους άνω των 500 εκατ. ευρώ ενέκρινε ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF), με βάση τις προτάσεις που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, τον περασμένο Μάρτιο.
Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Οικονομίας, με τη χρηματοδότηση, μέσω του CEF, θα υλοποιηθούν σημαντικά τμήματα υποδομών των Μεταφορών στη χώρα μας, κυρίως κατά μήκος του ελληνικού ενδιαφέροντος Διαδρόμου Orient/East Med, όπως είναι τα δύο σιδηροδρομικά έργα που αφορούν στο τμήμα «Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός» και το τμήμα του άξονα Αθήνα-Πάτρα «Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος».
Επίσης, θα ολοκληρωθούν μελέτες για έργα που έχουν προγραμματισθεί να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενισχύοντας τη συνέργεια μεταξύ των διατιθέμενων κοινοτικών πόρων. Μεταξύ άλλων, δίνεται η ευκαιρία για την ανάπτυξη της Σιδηροδρομικής «Εγνατία», η οποία θα δημιουργήσει νέες προοπτικές στις εμπορευματικές μεταφορές, συνδέοντας την Ευρώπη (μέσω του Λιμένα Ηγουμενίτσας) με την Ανατολή.
Τέλος, χρηματοδοτούνται έργα τα οποία αφορούν σε συστήματα Αεροναυτιλίας (SESAR), Ευφυή Συστήματα Μεταφορών (ITS) και ανάπτυξη Θαλασσίων Αρτηριών (MoS) με τη χρήση LNG, όπου φορείς της χώρας συμμετέχουν σε κοινοπραξίες με πολλά άλλα κράτη-μέλη.
Ο μηχανισμός CEF ενισχύει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκτεταμένη και στοχευμένη επένδυση στις υποδομές Μεταφορών, με κύριο στόχο την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, την άρση της απομόνωσης, τη μείωση των ρύπων και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας, εγκρίθηκαν στο πλαίσιο ανταγωνιστικής διαδικασίας από τον CEF αντιστοιχούν σε συνολικό προϋπολογισμό 794,4 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας για τη χώρα μας κοινοτικούς πόρους ύψους 538,1 εκατ. ευρώ επιπλέον των προβλεπόμενων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Οι σχετικές αποφάσεις θα υπογραφούν εντός του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα εκταμιευθούν οι σχετικές προκαταβολές.

About kymaeditor

Check Also

Έως και τις 22 Απριλίου οι αιτήσεις στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου

Σχετικά με τις αιτήσεις στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *