Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Πειραιά- “Οδηγεί στην εξυγίανση” δήλωσε ο Μώραλης

Την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2015 έδωσε το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά που συνεδρίασε την Δευτέρα. Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ρεαλιστικό, τονίζοντας πως οδηγεί στην εξυγίανση του Δήμου.

Τι είπε ο Γιάννης Μώραλης

”Αναλάβαμε την 1η Σεπτεμβρίου ως νέα Δημοτική Αρχή και κληθήκαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, να συντάξουμε τον προϋπολογισμό του 2015 χωρίς να έχει κλείσει καν ο προϋπολογισμός του 2014. Αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες στην κατάρτιση του, διότι υπήρχε ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα το οποίο δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Γι΄ αυτό άλλωστε και σε προγενέστερη συζήτηση είχαμε πει ότι έπρεπε να γίνουν δύο συγκεκριμένα πράγματα ταυτοχρόνως: Η ρύθμιση στο Ταμείο Παρακαταθηκών αλλά και να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το πρόστιμο, την υποχρέωσή μας των 11,2 εκ. ευρώ.

Προσπαθήσαμε με την προηγούμενη κυβέρνηση να έλθουμε σε μια συμφωνία, ώστε να υπαχθούμε αρχικά στη ρύθμιση των 100 ή των 72 δόσεων, όμως αυτό ίσχυε για ποσά μέχρι του ενός εκατομμυρίου ευρώ, άρα δεν κατέστη δυνατόν να υπαχθούμε στη ρύθμιση. Εν συνεχεία, πιέσαμε και εμείς και άλλοι Δήμοι φυσικά, προκειμένου να περάσει αυτή η νομοθετική ρύθμιση 24/12 που μας δίνει τη δυνατότητα να συμψηφίσουμε και να κλείσουμε χρέη προς το δημόσιο με παρακράτηση 5% των ΚΑΠ.

Προφανώς και αυτό είναι μια απώλεια, όμως αν το αναλύσουμε, είναι περισσότερες και από τις 100 δόσεις στις οποίες αρχικά στοχεύαμε. Για μας η παρακράτηση των ΚΑΠ είναι περίπου 800.000€ το χρόνο, άρα σε σχέση με τα 11 εκατομμύρια ευρώ είναι σίγουρα παραπάνω από 100 δόσεις, άρα είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση τηρουμένων των αναλογιών.

Πιστεύω πως ήταν σημαντικό ότι καταφέραμε να συμφωνήσουμε και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και με την προηγούμενη Κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουμε να καταρτίσουμε έναν προϋπολογισμό, διότι όλοι γνωρίζουμε τι θα σήμαινε για το Δήμο μη ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ή η αδυναμία κλεισίματος ενός προϋπολογισμού.

Είναι προφανές ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν ικανοποιεί κανέναν, πρώτα από όλους εμένα. Είναι ένας προϋπολογισμός, όμως, εξυγίανσης, ένας λιτός προϋπολογισμός. Εμφανίζει ένα αποθεματικό, το οποίο όμως θα πρέπει να παραμείνει αποθεματικό, διότι θα κληθούμε το 2016, το 2017 και το 2018 να καταβάλλουμε υπέρογκα ποσά τα οποία τώρα δεν έχουμε.

Είναι πολύ κρίσιμο το αποθεματικό να παραμείνει αποθεματικό. Ο προϋπολογισμός δεν έχει πολλά έργα ως τεχνικό πρόγραμμα, αλλά δεν υπήρχαν καθόλου μελέτες στο Δήμο. Καμία μελέτη για έργα, ώστε να το εντάξουμε παραπάνω, άρα επαναλαμβάνω ότι ο προϋπολογισμός αυτός και σε ότι αφορά τα τεχνικά έργα, αλλά και γενικότερα, είναι ένας φτωχός προϋπολογισμός, πλην όμως, ειλικρινής και όχι πλασματικός.

Τι κάνουμε με αυτόν τον προϋπολογισμό; Με αυτόν τον προϋπολογισμό κερδίζουμε χρόνο, προκειμένου μέσα στο 2015 να κάνουμε πράγματα που δεν έγιναν κατά το παρελθόν. Είτε να διεκδικήσουμε πόρους, από διάφορες δραστηριότητες, είτε να αυξήσουμε και να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητά μας, αλλά και να καταρτίσουμε ένα πλήρη φάκελο προκειμένου να αντλήσουμε χρηματοδοτήσεις και να υλοποιήσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε.

Είναι ο πρώτος κατά την εκτίμησή μου και όχι μόνο τη δικιά μου, των τελευταίων 4-5 ετών, ο οποίος είναι πραγματικός προϋπολογισμός. Χωρίς εικονικά νούμερα, χωρίς εικονικά έσοδα. Ένας προϋπολογισμός ειλικρινής. Τα χρήματα τα οποία βλέπετε στους κωδικούς υπάρχουν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για το Δήμο Πειραιά, ότι έχει έναν ειλικρινή προϋπολογισμό. Μακάρι να είχαμε περισσότερα χρήματα. Παρόλα αυτά στα κοινωνικά ζητήματα, έχουμε κάνει μια προσπάθεια, απαλλάσσοντας τους απόρους από τα δημοτικά τέλη, κάτι το οποίο υποδεχτήκατε θετικά όλες οι παρατάξεις και η κοινωνία γενικά.

Η μεγάλη προσπάθειά μας θα είναι να συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση το τι μπορούμε να κάνουμε, είτε με τους ΚΑΠ, είτε με τα δάνεια και όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε, είτε με ό,τι αφορά τη διεκδίκηση πόρων που κατά το παρελθόν, είτε δεν είχαν διεκδικηθεί, είτε διεκδικήθηκαν ανεπιτυχώς.

Δεν υπάρχει περίπτωση ο Δήμος Πειραιά, με έναν τέτοιο δανεισμό και με τα έσοδα που έχει αυτή τη στιγμή και την εισπραξιμότητα που είχε μέχρι τώρα να μπορέσει να τα βγάλει πέρα για μακρά χρονική περίοδο. Αυτό, το κλείσιμο του προϋπολογισμού ήταν μονόδρομος και θεωρώ ότι είναι επιτυχία. Διότι διαφορετικά γνωρίζετε τι θα γινόταν αν ο Δήμος έμπαινε σε επιτήρηση ή σε ένα καθεστώς εξυγίανσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται”.

About kymaeditor

Check Also

“Γνωρίζοντας την Κάσο” από το σύλλογο Επαγγελματιών Κάσου

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών, Επιχειρηματιών και Εμπόρων Ηρωικής Νήσου Κάσου σε συνεργασία με τον Σύλλογος των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *