ΕΕ: Ανάπτυξη «μπλε» εργαστηρίων στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα.

Συνολικά δέκα εργαστήρια «μπλε/θαλάσσιας ενέργειας» (Blue Energy Labs, BELs) σε μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, σκοπεύει να δημιουργήσει η Ε.Ε. μέχρι το τέλος του 2019, μέσω του προγράμματος “Maestrale”. Στόχος είναι να προωθηθεί η ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων για τις γαλάζιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να καλυφθεί ένα κενό που θα μπορούσε να αποφέρει στην ευρωπαϊκή ήπειρο σημαντικά ποσότητες καθαρής ενέργειας από τη θάλασσα και χιλιάδων θέσεων εργασίας, μέσω της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων (start- ups).

Καθένα από τα δέκα εργαστήρια πρόκειται να εκπονήσει δύο πιλοτικά επιχειρησιακά σχέδια, προκειμένου να αναπτυχθούν κατά τόπους, στις χώρες – εταίρους του προγράμματος, οι ιδανικότερες τεχνικές εκμετάλλευσης της ωκεάνιας ενέργειας, με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η ωκεάνια ενέργεια μπορεί να ανακτηθεί με διάφορες μεθόδους, όπως από την κίνηση των κυμάτων, από την παλίρροια, από τη διαφορά στην θερμοκρασία των νερών (θερμική), από την ανάμειξη γλυκού και θαλασσινού νερού (οσμωτική), από την άλγη (ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ) και από την ευρύτερα διαδεδομένη υπεράκτια αιολική.

Το πρόγραμμα “Maestrale” χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του “Άξονα Προτεραιότητας 1 – Καινοτομία” του προγράμματος Interreg MED 2014-2020, και συμμετέχουν σε αυτό η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Μάλτα με συνολικά δέκα εταίρους, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το τμήμα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, ενώ συντονιστής του έργου είναι το πανεπιστήμιο Unisi της Σιένα (Ιταλία).                                                                                                                                   Πηγή: ΑΜΠΕ

About kymaeditor

Check Also

Ωκεανός: Ο μεγάλος ρυθμιστής του κλίματος

Η θερμοχωρητικότητα του ωκεανού είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της ατμόσφαιρας. Αυτή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *