‘Θυμόμαστε – Τιμούμε – Συνεχίζουμε’. Αυτήν την παραίνεση απηχεί το μήνυμα των εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων που διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τις 17 έως τις 22 Μαΐου στην Αθήνα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη φωτοϊστορική έκθεση από την συλλογή του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη που λειτουργεί στο σταθμό του Συντάγματος . Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 22 Μαΐου.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, για πρώτη φορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ανοίξει τις πύλες του στους πολίτες για να έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, από την Παρασκευή 20 Μαΐου έως την Κυριακή 22 Μαΐου.
Η ιερή εικόνα θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 9:10 το πρωί της Παρασκευής όπου άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποδώσει τιμές. Στην συνέχεια, η πομπή θα κινηθεί προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή της και θα εναποτεθεί μέσα στον ιερό ναό της Παναγιάς της Παντάνασσας στο υπουργείο για προσκύνηση.
Το κοινό θα μπορεί να προσέλθει στο υπουργείο για να προσκυνήσει την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά:
– Την Παρασκευή, από 14:00 – 21:00,
– Το Σάββατο, από 07:00 – 21:00,
– Την Κυριακή από 07:00 – 14:00.
Η κεντρική εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί του Σαββάτου 21 Μαΐου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου όπου χορευτικά συγκροτήματα Ποντίων ντυμένα με παραδοσιακές στολές θα χορεύουν ποντιακά τραγούδια συνοδεία μουσικής.
Παράλληλα, συγκροτήματα Ποντίων θα χορεύουν στην άλλη “πύλη” των επισκεπτών προς τον Ιερό Βράχο οριοθετώντας το χώρο του εορτασμού, έως τις 2 το μεσημέρι.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχισθούν στις 6 το απόγευμα, οπότε κατά μήκος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου λυράρηδες και νταουλιέρηδες θα ανοίξουν ένα διονυσιακό μουσικό διάλογο σε ποντιακά θέματα τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους διερχόμενους επισκέπτες Στα καλλιτεχνικά δρώμενα θα συμμετέχουν μουσικοί με λύρες και 30 χορευτές.
Στις 8 το βράδυ στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας θα καλοσωρίσει τους προσκεκλημένους της επίσημης εκδήλωσης, στο πλαίσιο της οποίας θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε εξέχουσες προσωπικότητες Ποντίων και Αρμενίων και ανάμεσα τους θα είναι ο κοσμοναύτης ποντιακής καταγωγής Θεόδωρος Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλος.
Στην συνέχεια θα ανεβούν στη σκηνή οι παρουσιαστές πλαισιωμένοι από 80μελή χορωδία, μουσικούς, χορευτές και τραγουδιστές, ανάμεσα τους ο Αντώνης Καλογιάννης.
Η επίσημη εκδήλωση διάρκειας 120 λεπτών θα περιλαμβάνει απαγγελία κειμένων, προβολή οπτικού υλικού από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και μουσικοχορευτικά δρώμενα.
Την σκηνοθεσία ανέλαβε η Σοφία Σπυράτου, την καλλιτεχνική επιμέλεια και τα κείμενα έγραψε ο Ηλίας Υφαντίδης και αφηγητές θα είναι οι Γιάννης Στάνκογλου και Βίκυ Παπαδοπούλου. Θα συμμετέχουν σύλλογοι από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων νότιας Ελλάδας και νησιών, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία με χοράρχη τον ιδρυτή της Μιχάλη Μακρή, η Ορχήστρα Ελληνικής – Ποντιακής Μουσικής και η Ορχήστρα Αρμενικής Μουσικής του Χάικ Γιαζιτζιάν και Αρμενική Χορευτική Ομάδα.
Την παρουσίαση θα κάνει ο Αλέξης Κωστάλας.
Στις εκδηλώσεις συμμετέχει η προεδρική φρουρά φορώντας την ποντιακή στολή.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί οι πάντες. Σ’ ερώτηση σχετικά με την διαφοροποίηση στελέχους της κυβέρνησης για το θέμα της γενοκτονίας παρατήρησε πως δόθηκαν τότε διευκρινίσεις και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει την πρωτοβοθυλία για τις εκδηλώσεις και πως είναι ξεκάθαρη η ελληνική θέση.
Ο Πάνος Καμμένος ευχαρίστησε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σωματεία των Ποντίων και των Αρμενίων στην Ελλάδα για τη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.