Ενιαία σύνταξη για όλους, η πρόταση Ρωμανιά

Στην επιβολή ενιαίας σύνταξης για όλους προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς έχει έτοιμο το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό με κοινές προϋποθέσεις ανεξαρτήτως κλάδου απασχόλησης και μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου αντί της καταβολής εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Η πρόταση, την οποία αποκαλύπτει η «Ημερησία», έχει υποβληθεί ήδη για συζήτηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πέραν των προαναφερθέντων, θα προβλέπει μεταβατική περίοδο, δηλαδή θα ισχύσει είτε για όσους είναι ηλικίας κάτω των 45-50 ετών, είτε για όσους έχουν λιγότερα από 25 χρόνια ασφάλισης (για τους υπόλοιπους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι σημερινές προϋποθέσεις).
Την Τρίτη ο κ. Ρωμανιάς είχε προειδοποιήσει απ” τον Αθήνα 9,84 ότι τα αποθεματικά των ταμείων «έχουν σχεδόν μηδενιστεί» και πρότεινε την εφαρμογή του συστήματος Beveridge (καθολικότητα ελάχιστων παροχών μέσω της φορολογίας, όπως ισχύει στη Σκανδιναβία και τη Μεγάλη Βρετανία).
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε:
Θα καταργηθούν οι (διαφορετικές από ταμείο σε ταμείο) ασφαλιστικές εισφορές και θα αντικατασταθούν με ένα μικρό ποσοστό επιπλέον φορολόγησης στον φόρο εισοδήματος, περιορίζοντας ακόμη και κατά 50% σε ορισμένες περιπτώσεις την επιβάρυνση.
Θα ισχύει ενιαίο ασφαλιστικό, με τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τα ίδια όρια ηλικίας και τις ίδιες συντάξεις.
Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μετατραπούν σε αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες.

About kymaeditor

Check Also

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας που θα ισχύσει για την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *