Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2016 (σ.σ. συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τη φράση «εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΝ.Φ.Ι.Α.» αντί της ορθής που είναι «πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου ν. 4223/2013») πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης είχαν ληφθεί υπόψη κάποιες παράμετροι που μειώνουν το τελικό ποσό του κύριου φόρου. Ένα ζήτημα που αφορά αρκετούς φορολογούμενους είναι αυτό της μείωσης του κύριου φόρου για τα ημιτελή ακίνητα που παρέμειναν κενά.
Ας θυμηθούμε στο σημείο αυτό τις σχετικές διατάξεις που αναφέρονται στο ν. 4223/2013 και αφορούν στον εν λόγω μειωτικό συντελεστή. Σύμφωνα με την περ. η’ της παρ. 2 της ενότητας Α του άρθρου 4 του ν. 4223/2013 αναφορικά με το συντελεστή ημιτελών κτισμάτων ισχύουν τα εξής:
η) Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων (Σ.Η.Κ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,4 και εφαρμόζεται στα ημιτελή κτίσματα, ανεξαρτήτως σταδίου κατασκευής, που:
α) δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά ή β) ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος πλην της εργοταξιακής και είναι κενά
Δηλαδή, για τα ημιτελή κτίσματα ανεξαρτήτως σταδίου κατασκευής που είναι κενά και ταυτόχρονα δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενά, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής και τελικά ο κύριος φόρος μειώνεται κατά ποσοστό 60%.
Προκειμένου οι φορολογούμενοι να λάβουν τη μείωση 60% στο ποσό του κύριου φόρου για τα ημιτελή κτίσματα που δεν έχουν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενά, πρέπει προηγουμένως να έχουν συμπληρωθεί αθροιστικά και οι ακόλουθες ενδείξεις στο έντυπο Ε9:
► στη στήλη 10 «ειδικών συνθηκών» του πίνακα 1 να αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα»,
► στη στήλη 30 του πίνακα 1 να αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ,να συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και
► στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 να συμπληρώνεται ο κωδικός 8 «κενό κτίσμα».
Εφόσον έχουν συμπληρωθεί ορθά οι ανωτέρω ενδείξεις στο έντυπο Ε91, τότε ο κύριος φόρος για τα ακίνητα αυτά θα είναι μειωμένος κατά ποσοστό 60%. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι στο εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν υπάρχει κάποια ένδειξη μέσω της οποίας να μπορεί να ενημερώνεται άμεσα ο φορολογούμενος ή ο συνάδελφος φοροτεχνικός για το αν έχει υπολογιστεί ή όχι η ανωτέρω μείωση.
Ενέργειες σε περίπτωση που δεν έχει υπολογιστεί η μείωση 60%:
Στις περιπτώσεις εκείνες που διαπιστώνεται από τους υπόχρεους ή τους φοροτεχνικούς —το σύνηθες είναι ότι οι συνάδελφοι φοροτεχνικοί εντοπίζουν τέτοια λάθη και σπανίως οι ίδιοι οι φορολογούμενοι— ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η μείωση του 60% στον κύριο φόρο για τα ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, είναι δεδομένο ότι υπήρξε λανθασμένη συμπλήρωση του Ε9. Η κίνηση που «θεραπεύει» το πρόβλημα αυτό είναι η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 (σ.σ. δεν είναι διαθέσιμη ακόμη η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 του έτους 2016) και η ορθή συμπλήρωση των συγκεκριμένων κωδικών του εντύπου.
Να θυμίσουμε ότι μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 πραγματοποιούνται νέες εκκαθαρίσεις που διακρίνονται ως εξής:
α) Αυτόματη ηλεκτρονική εκκαθάριση από την Δ.ΗΛΕ.Δ. στις περιπτώσεις που προκύπτει χρεωστική διαφορά στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή μηδενική διαφορά ή τέλος πιστωτική (μέχρι του ποσού των 300,00 ευρώ).
β) Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η εκκαθάριση ολοκληρώνεται στην Δ.Ο.Υ. μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
ύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 ισχύουν τα ακόλουθα:
Για τις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014 μέχρι και την 30.11.2016, το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 (Α’ 179) ή το πρόστιμο του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (Α’ 170) κατά περίπτωση, μειώνονται στο μισό.
Πηγή: Taxheaven