Εξαίρεση από την αύξηση του ΦΠΑ ζητούν οι ακτοπλόοι.

Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα πρέπει να χαρακτηριστούν υπηρεσίες πρώτης ανάγκης και να ενταχθούν στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ τονίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), με αφορμή τις πληροφορίες για ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών φορολόγησης από την επικείμενη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω συσσωρευμένων ζημιών από το 2009 που ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ, και μία ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών φορολόγησης θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετακύλιση του κόστους μεταφοράς στους επιβάτες με ταυτόχρονη μείωση της κίνησης, αναφέρει στην επιστολή του ο σύνδεσμος των ακτοοπλόων.

Προσθέτει, επίσης, ότι «η συμβολή των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στην οικονομία της χώρας είναι τεράστια, λαμβανομένου υπόψη ότι το 65% των επιβατών διακινείται για τουρισμό», σημειώνοντας ότι «η ακτοπλοΐα είναι ο παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά η ανάπτυξη των νησιών και η προστασία των εθνικών συμφερόντων».

Είναι σαφές ότι ο ρόλος της ακτοπλοίας είναι πραγματικά κοινωνικός και πρώτης ανάγκης. Μόνο που πρέπει αυτή η ιδιότητα να εισπράττεται και από τους κατοίκους των ελληνικών νησιών που στηρίζουν τη ζωή και την υγεία τους στην ακτοπλοία και πολλές φορές δεν βλέπουν τα πλοία να προσεγγίζουν το λιμάνι.

About kymaeditor

Check Also

Έκτακτη προσέγγιση του Ε/Γ-Ο/Γ ”ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ”στο Λαύριο για αποβίβαση ασθενούς

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Λαυρίου, για την έκτακτη προσέγγιση στο λιμάνι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *