Επίθεση Δούρου στην κυβέρνηση για το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε η Ρένα Δούρου αναφορικά με το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Η περιφερειάρχης Αττικής με άρθρο της στην εφημερίδα Real News τονίζει πως  «η μεταφορά των παιδιών στα σχολεία δεν είναι πολυτέλεια».

Πιο συγκεκριμένα, η Ρένα Δούρου επσημαίνει  πως «η περίπτωση της μεταφοράς μαθητών στα σχολεία της Αττικής αποκαλύπτει εως ποιον βαθμό οι μνημονιακές πολιτικές ακυρώνουν στην πράξη στοιχειώδη δικαιώματα. Όπως τη δυνατότητα των μαθητών να πηγαίνουν με ασφάλεια στο σχολείο τους διασφαλίζοντας τους το δικαίωμα στην Παιδεία».

Σύμφωνα με την κυρία Δούρου «στην Ελλάδα των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, των πιστών τοποτηρητών των συμφερόντων των δανειστών και όχι των πολιτών, τα πάντα οφείλουν να προσαρμοστούν στην προκρούστεια κλίνη των μνημονίων, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών».

«Με όχημα την ΚΥΑ 20041 του Ιουνίου 2013», συνεχίζει η Ρένα Δούρου, «η μνημονιακή διακυβέρνηση επιχειρεί να διευθετήσει το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, περιπλέκοντας τα πράγματα και αφήνοντας εκτός σχολείου πολλούς μαθητές».

«Σε αντίθεση με την απόφαση του 1998, η ΚΥΑ του 2013 με τις διαρκείς επεξηγηματικές εγκυκλίους της κυβέρνησης αυστηροποιεί τους όρους και προϋποθέσεις, ενώ εξαιρεί από την πρόσβαση τους μαθητές των τεσσάρων μουσικών σχολείων και του ενός καλλιτεχνικούς», συνεχίζει η περιφερειάρχης Αττικής και προσθέτει:

«Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο συνδυάζει τη λιτότητα με την αύξηση των αδικιών μεταξύ των μαθητών που μπορούν να διασφαλίσουν την απευθείας μεταφορά τους και εκείνων που αναγκάζονται να κάνουν πολλαπλές μετεπιβιβάσεις ή στερούνται παντελώς μεταφοράς καλείται να εφαρμόσει και η Περιφέρεια Αττικής».

Όπως σημειώνει, «οι διαδοχικές τροποποιήσεις και εγκύκλιοι, πέρα από ομολογία αποτυχίας βαθαίνουν και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Την εκπλήρωση της υποχρέωσης της πολιτείας, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς προσπάθειες να συνδυαστεί το καθήκον της πολιτείας με την επιβολή δημοσιονομικών υποχρεώσεων. Έτσι, εκείνο που πρέπει να λάβει υπόψη της η πολιτεία είναι με ό,τι σχετίζεται με “α) την ασφάλεια κατά τη μετακίνηση των μαθητών, β) την απόφαση της κατοικίας του μαθητή και το βάρος που μεταφέρει, γ)τη διάρθρωση των αστυνομικών συγκοινωνιών, (δ() πληθυσμιακές, ηλικιακές ή/και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες”, όπως παρατηρεί στο πόρισμα του ο Συνήγορος του Πολίτη».

Καταλήγοντας η κυρία Δούρου τονίζει:

«Η μεταφορά των παιδιών στα σχολεία δεν είναι πολυτέλεια. Πρόκειται για τα εκείνα “δήθεν” μικρά, από τα οποία κρίνεται μία κοινωνία. Τα μικρά αλλά αποκαλυπτικά. Αποκαλυπτικά των τεράτων της δημοσιονομικής λιτότητας. “Τεράτων” που φεύγουν όχι με μπαλώματα αλλά με τόλμη και βούληση για μία ριζικά νέα ρώτα».

About kymaeditor

Check Also

Νέα γκράφιτι στα Σχολεία του Ρέντη και της Νίκαιας

Γκράφιτι δημιουργήθηκαν τις τελευταίες λίγες εβδομάδες στις προσόψεις του 4ου Νηπιαγωγείου Ρέντη και των Δημοτικών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *