Επίσημα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Σε μια βραδιά-ορόσημο για το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» και την πνευματική ζωή του τόπου και του Πειραιά, τελέστηκαν την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2015 τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Η Βιβλιοθήκη, που αποτελείται από συλλογές βιβλίων σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και τεχνών, παρακολουθεί κατά χρονολογική τάξη και κατά τομέα του επιστητού τα επιτεύγματα του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού στα γράμματα, στις επιστήμες και τις τέχνες.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε την Ιστορική Βιβλιοθήκη «κιβωτό του Πνεύματος του νέου Ελληνισμού», ενώ εξήρε τη «βαθιά ελληνική συνείδηση όλων εκείνων των σύγχρονων, παγκόσμιας φήμης, λογίων μας, οι οποίοι άφησαν τις Βιβλιοθήκες τους να γίνουν οι ζωοδότες παραπόταμοι που διαμόρφωσαν αυτόν τον διανοητικώς πλωτό ποταμό του Νέου Ελληνικού Πνεύματος». Στα εγκαίνια μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» Πάνος Λασκαρίδης, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge Αθανάσιος Φωκάς, και ο αρχιτέκτονας και Ιστορικός του Βιβλίου Κωνσταντίνος Στάικος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο στη συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας και Ακτής Μουτσοπούλου, όπου στεγάζεται ο κύριος όγκος της Ιστορικής Βιβλιοθήκης. Οι συλλογές διατηρούν την ενότητά τους σύμφωνα με τον συλλεκτικό προσανατολισμό του κάθε κτήτορα και προβάλλουν τον χαρακτήρα κάθε θεματικής ενότητας, όπως τον διαμόρφωσαν βιβλιογραφικά άνθρωποι των γραμμάτων. Η Βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική αλλά είναι ανοιχτή στους ερευνητές, τους επιστήμονες, τους φοιτητές και σε κάθε ενδιαφερόμενο, που μπορούν με τη βοήθεια των βιβλιοθηκονόμων να έχουν πρόσβαση σε αυτή την αστείρευτη πηγή γνώσης και πολιτισμού.

About kymaeditor

Check Also

Ο Πειραιάς υποδέχεται το εμβληματικό Γαλλικό ιστιοφόρο «Belem»

Έναν εξαιρετικά τιμητικό και σημαντικό ρόλο στο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στη Γαλλία συνεχίζει να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *