Ημέρες θάλασσας

Επίσπευση διαδικασιών για τις 6.000 προσλήψεις στην Υγεία

Tον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι 6.000 προσλήψεις στην Υγεία εντός του 2015 αποφάσισαν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ανδρέας Ξάνθος και Γιώργος Κατρούγκαλος στη  μεταξύ τους συνάντηση.

Στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης  και τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Ιωάννη Καραβοκύρη, αποφασίστηκε οι προσλήψεις να γίνουν άμεσα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προαναγγείλει 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού μέχρι το τέλος του 2015. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και η πρόσληψη άλλων 1.500 επικουρικών εργαζομένων, από τους οποίους οι 700 θα είναι γιατροί.

Οι προσλήψεις αυτές αφορούν στελέχωση δομών στα νησιά, στη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσπρωτία, όπου και υπάρχουν επείγουσες ελλείψεις.

Στη σύσκεψη:

  • Αποφασίσθηκε η θητεία του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί σε περιοχές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης να είναι διετής, από ετήσια που ισχύει σήμερα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να οργανώνουν καλύτερα τη ζωή τους.
  • Επίσης, στην προκήρυξη των θέσεων εργασίας θα περιλαμβάνεται διατύπωση που λαμβάνει ως ισχυρό κριτήριο την εντοπιότητα ενός εργαζομένου. Θα προτιμούνται, δηλαδή, όσοι κατοικούν κοντά στις μονάδες Υγείας που θέλουν να υπηρετήσουν. Ακόμη αποφασίσθηκε να δοθούν κίνητρα, όπως σίτιση -στέγαση σε γιατρούς, προκειμένου να πεισθούν και να μεταβούν να υπηρετήσουν στην παραμεθόριο.
  • Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης ήταν αυτό με τις παραιτήσεις των διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία και αναζητείται νομική λύση για αυτούς που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποφασίσει να αντικαταστήσει και αρνούνται να παραιτηθούν.
  • Άμεση προτεραιότητα, πάντως, θα δοθεί όπως συζητήθηκε, στις προσλήψεις προσωπικού για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), με στόχο να ανοίξουν άμεσα 150 κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, οι οποίες ενώ υπάρχουν σε νοσοκομεία της χώρας παραμένουν κλειστές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που δυσκολεύονται να βρουν κρεβάτι σε μια κρίσιμη στιγμή.

Όσον αφορά στους ανασφάλιστους, για τους οποίους ρωτήθηκαν μετά το τέλος της συνάντησης, οι υπουργοί έκαναν αναφορά σε δύο παλαιές αποφάσεις που έθεταν ως όριο τα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για τη δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι με νέα ΚΥΑ το όριο αυτό μπορεί να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ.

About kymaeditor

Check Also

Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά στις 14 Ιουνίου

Με στάση εργασίας την Τετάρτη 14/06/23, 11:00 με 15:00, και συγκέντρωση στις 13:00 στο υπουργείο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *