Επανεξέταση της υπόθεσης του ναυαγίου του Sea Diamond στο Εφετείο Πειραιά.

Ξεκίνησε χθες στο τριμελές εφετείο Πειραιά η εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond το 2007 στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη. Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο προσέφυγαν ο πλοίαρχος, ο ανθυποπλοίαρχος και ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων του στόλου της εταιρείας «Core Marine Ltd», που είχε τη διαχείριση του πλοίου, είχε αναιρέσει εν μέρει την εφετειακή απόφαση για τους τρεις αυτούς κατηγορουμένους (οι μόνοι που είχαν κριθεί ένοχοι).

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, τα τρία αυτά άτομα που καταδικάστηκαν για πλημμελήματα, παραπέμπονται να δικαστούν εκ νέου από το εφετείο Πειραιά, ως εξής:

Για το θέμα της ρύπανσης, ο ‘Αρειος Πάγος ανέφερε ότι, ενώ το εφετείο έκρινε πως είχε προκληθεί σοβαρή ρύπανση, δεν αιτιολόγησε την κρίση αυτή, σε σχέση με τις εκθέσεις του ΕΛΚΕΘΕ, με βάση τις οποίες δεν υπήρχαν επιπτώσεις από το ναυάγιο στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης. Επίσης δεν υπήρξε επαρκής αιτιολογία ως προς την κρίση για την πρόκληση ρύπανσης, συνεπεία εντολής που δόθηκε στην εταιρεία που είχε αναλάβει την αντιρρυπαντική προστασία να αποχωρήσει, τη στιγμή που η εταιρεία αυτή ουδέποτε τελικά αποχώρησε. Σημειωτέoν ότι το ΕΛΚΕΘΕ συνεχίζει τις μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου με σχετικές εκθέσεις κάθε χρόνο.

Ο Άρειος Πάγος είχε επισημάνει ότι η εφετειακή απόφαση δεν περιείχε εμπεριστατωμένη αιτιολογία για την απόρριψη του πορίσματος των πραγματογνωμόνων, που απέδιδε την πρόκληση του ναυαγίου αποκλειστικά στη μη αποτύπωση στον χάρτη του υφάλου στον οποίο προσέκρουσε το Sea Diamond. Είχε κρίνει επίσης ανεπαρκή την αιτιολογία ότι το συμβάν δεν προκλήθηκε λόγω της εσφαλμένης χαρτογράφησης, επειδή μέχρι τότε δεν είχαν προσκρούσει στο συγκεκριμένο σημείο άλλα πλοία.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

About kymaeditor

Check Also

Λευκάδα: Φωτιά σε ιστιοφόρο ανοιχτά της Νικιάνας – Σώος ο μοναδικός επιβαίνων

Φωτιά εκδηλώθηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε ιστιοφόρο  στη θαλάσσια περιοχή της Νικιάνας στη Λεύκαδα. Από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *