Επιστολή Μώραλη σε Αθανασίου- «Να σταματήσει κάθε διαδικασία για τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων Πειραιά»

Mέγιστη προτεραιότητα αποτελεί για τον Γιάννη Μώραλη  το θέμα των Δικαστηρίων του Πειραιά και το ενδεχόμενο μεταφοράς αυτών. Ο νέος δήμαρχος της πόλης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Γιώργο Σταματόγιαννη, έστειλε την Πέμπτη επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, όπου ζητά να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί για τη μεταστέγαστη των Δικαστηρίων Πειραιά και να ξεκινήσει άμεσα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μια διαδικασία συνολικής επανεξέτασης του θέματος. 

Αναλυτικά η επιστολή

Μώρα«Κύριε Υπουργέ,

Το θέμα της έδρας των Δικαστηρίων Πειραιώς και της στέγασης τους αποτελεί κεντρικό ζήτημα που απασχολεί και προβληματίζει το σύνολο των παραγωγικών φορέων της πόλης, αλλά και το σύνολο των δημοτών. Το θέμα της μεταστέγασης των Δικαστηρίων του Πειραιά, από τα κτίρια των οδών Σκουζέ και Φίλωνος και άλλα διάσπαρτα σημεία, σε κατάλληλο κτίριο με συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών σε ένα ενιαίο δικαστικό κέντρο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο ζήτημα για τον Πειραιά.

Τον Ιούλιο του 2013, έγινε γνωστό ότι με απόφαση της κυβέρνησης θα γίνει μεταστέγαση όλων των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά στο κτίριο των παλαιών αποθηκών «Κεράνης» επί της οδού Θηβών, αριθμ. 196-198 του Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη.

Η επιλογή αυτή βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία της πόλης του Πειραιά, καθώς η θέση που επιλέχθηκε είναι εκτός των ορίων του Δήμου μας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος του Πειραιά με απόφαση της γενικής του συνέλευσης, με συντριπτική πλειοψηφία, ζητάει τα Δικαστήρια του Πειραιά να παραμείνουν εντός των ορίων του Δήμου Πειραιά. Θέση που εκφράζει το σύνολο σχεδόν των παραγωγικών φορέων της πόλης και από συλλόγους πολιτών και δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας.

Η παραμονή των Δικαστηρίων εντός των ορίων της πόλης αποτελεί προγραμματική δέσμευση και αμετακίνητη θέση του συνδυασμού μας «Πειραιάς Νικητής» που έτυχε της εμπιστοσύνης της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του Πειραιά. Αποτελούσε δε, παρά τις διαφορές μας σε πολλά θέματα, κοινό τόπο για όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς που διεκδίκησαν τη διοίκηση του Δήμου και απόφαση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου και της επερχόμενης δημοτικής αρχής.

Θα πρέπει να είναι κατανοητό, ανεξάρτητα των όποιων σημαντικών προβλημάτων υπάρχουν σε σχέση με το κτίριο «Κεράνης», ότι η ενδεχόμενη μεταφορά των Δικαστηρίων εκτός των ορίων του Δήμου Πειραιά θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την πόλη και τους πολίτες. Θα είναι ακόμα μία απόφαση που σαφέστατα δεν ευνοεί την ανάπτυξη του Πειραιά, ως τον πέμπτο μεγαλύτερο Δήμο και πρώτο λιμάνι της χώρας με πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.

Δεν νοείται μεγάλη πόλη με κύρος, ιστορία και προοπτική να μην έχει στα όρια του Δήμου της ένα εμβληματικό Δικαστικό Μέγαρο.

Στην κατεύθυνση αυτή θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εντός των ορίων του Δήμου Πειραιώς που μπορεί να αποδειχθούν καταλληλότερες και πιο συμφέρουσες για την άμεση μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιώς.

Για μένα, ως νέο Δήμαρχο Πειραιά και για το συνδυασμό μας «Πειραιάς Νικητής» το θέμα αυτό είναι πρωτεύουσας σημασίας και εκτιμούμε ότι με πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης μπορεί να λυθεί με τρόπο επωφελή για τον Πειραιά, τη Δικαιοσύνη, τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία απονομής της και τους πολίτες.

Θα ήθελα και προσωπικά να σας ζητήσω να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες μεταστέγασης έχουν ενδεχομένως δρομολογηθεί προς την επιλογή μεταφοράς τους στο κτίριο «Κεράνης». Να ξεκινήσει άμεσα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μια διαδικασία συνολικής επανεξέτασης του θέματος της μεταστέγασης των Δικαστηρίων Πειραιώς, με στόχο να βρεθεί μια λύση που να ανταποκρίνεται και να καλύπτει τις ανάγκες της Δικαιοσύνης, της πόλης και των κατοίκων του Πειραιά.»

About kymaeditor

Check Also

Νέα γκράφιτι στα Σχολεία του Ρέντη και της Νίκαιας

Γκράφιτι δημιουργήθηκαν τις τελευταίες λίγες εβδομάδες στις προσόψεις του 4ου Νηπιαγωγείου Ρέντη και των Δημοτικών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *