Επιστροφές ΕΝΦΙΑ για 565.000 φορολογούμενους

Χαράς ευαγγέλια για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους αφού μετά τις διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων τους με βάση το νέο Ε9 που υπέβαλαν ηλεκτρονικά θα έχουν επιστροφές ΕΝΦΙΑ. Οι δικαιούχοι είναι περίπου 565.000 φορολογούμενοι.

Τα ποσά της έκπτωσης θα συμψηφισθούν αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τις επόμενες δόσεις του φόρου, αλλά σε περίπτωση που η μείωση ξεπερνά τα 300 ευρώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΟΥ τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο των μεταβολών στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους, αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.

Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για τις τροποποιητικές ηλεκτρονικές δηλώσεις Ε9 προκύπτει μείωση του ΕΝΦΙΑ μέχρι 300 ευρώ για περίπου 500.000 φορολογούμενους, ενώ για επιπλέον 65.000 ιδιοκτήτες ακινήτων το ποσό της μείωσης ξεπέρασε τα 300 ευρώ και για την οριστικοποίηση του εκκαθαριστικού θα προηγηθεί έλεγχος των δικαιολογητικών από τις εφορίες.

Οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ αφορούν κυρίως ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ημιτελή κτίσματα για τα οποία προβλέπεται μείωση του φόρου κατά 60%, ιδιοκτήτες με κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που παρέχουν έκπτωση 20% καθώς και για βοηθητικούς χώρους και θέσεις στάθμευσης όπου ο φόρος ανά τ.μ. υπολογίζεται με έκπτωση 90% σε σχέση με τους κύριους χώρους.

Οι ωφελημένοι

Επίσης στον κατάλογο με τους ωφελημένους από τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ βρίσκονται φορολογούμενοι που με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούνται έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή όπως οι πολύτεκνοι, οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΔΕ σε περίπτωση που από την τροποποιητική δήλωση Ε9 δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό ή αφορά την υποβολή της 1ης τροποποιητικής δήλωσης και υπάρχει μείωση φόρου έως και 300 ευρώ, η εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και μπορείτε να εκτυπώσετε τη νέα πράξη προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ.

Εάν από την εκκαθάριση της 1ης τροποποιητικής προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ.

Επίσης εάν από την εκκαθάριση της 2ης τροποποιητικής και κάθε επόμενης προκύπτει μείωση φόρου, τότε πάλι θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ με προσκόμιση σε αυτή των δικαιολογητικών που αιτιολογούν τις μεταβολές που πραγματοποιήσατε και μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να εκτυπώσετε την προσωρινή δήλωση Ε9, η οποία έχει ειδική σήμανση «ΑΚΥΡΟ», διότι δεν έχει υποβληθεί οριστικά και εκκρεμεί έλεγχος από τη ΔΟΥ.

Μέχρι να γίνει η διαχείριση της δήλωσης από τη ΔΟΥ μπορείτε να ακυρώσετε τη δήλωση. Οταν προσκομίσετε τα δικαιολογητικά που θα σας ζητηθούν από την αρμόδια ΔΟΥ, η δήλωση οριστικοποιείται από αυτή και εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ οι διορθώσεις στο Ε9 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία καθώς με το κλείσιμο της σχετικής εφαρμογής του Περιουσιολογίου είχαν υποβληθεί 3.030.691 αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2010-2014.

Για περίπου 800.000 φορολογούμενους οι μεταβολές στο Ε9 δεν επηρέασαν τον λογαριασμό της εφορίας για το ειδικό τέλος της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ των προηγούμενων ετών και δεν επιφέρουν καμία μεταβολή στο ύψος του ΕΝΦΙΑ. Επισημαίνεται ότι όσοι υποβάλουν από δω και πέρα τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, θα επιβαρύνονται με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ύψους 100 ευρώ.

Αιτήσεις απαλλαγής για επιχειρήσεις

Αίτηση μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβάλλουν στην εφορία οι επιχειρήσεις που θέλουν να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την απόφαση της ΓΓΔΕ, οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

α) ο συνολικός κύκλος εργασιών κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε., να μην υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου και

β) ο συνολικός κύκλος εργασιών να έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών λαμβάνεται όπως προκύπτει μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης, ο οποίος διενεργείται υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από την υποβολή σχετικής αίτησης.

αναστολή Η χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ στις επιχειρήσεις μπορεί να δοθεί μόνο τρεις φορές για δέκα έτη και πραγματοποιείται με απόφαση του αρμόδιου προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., που έχει εκδώσει τη δήλωση – πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014. Σε περίπτωση που έχει καταργηθεί το τμήμα ελέγχου της Δ.Ο.Υ. ή έχει παύσει η λειτουργία αυτής, πραγματοποιείται με απόφαση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. υποδοχής, στην οποία περιήλθε η αρμοδιότητα του ελέγχου, σύμφωνα με τις οικείες αποφάσεις.

Για τη χορήγηση της αναστολής ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου υποβάλλει αίτηση, σύμφωνα με το συνημμένο στο παράρτημα υπόδειγμα 1, στον αρμόδιο προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ μέχρι και την 27η Φεβρουαρίου 2015 και αυτός με τη σειρά του εκδίδει εντολή μερικού επιτόπιου ελέγχου για το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο. Εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης οφείλει να εκδώσει την απόφαση χορήγησης της αναστολής πληρωμής του φόρου ή την απόφαση απόρριψης αυτής μετά από αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου.

About kymaeditor

Check Also

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 10 έως 14 Ιουνίου

Κατά την περίοδο 10 έως 14 Ιουνίου, θα καταβληθούν 82.586.132 ευρώ σε 60.418 δικαιούχους, στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *