Ο Ερνέστος Τσίλερ γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στη Δρέσδη το 1837 και αφού τελείωσε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική πήγε στη Βιέννη όπου εργάστηκε κοντά στο Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Η συνεργασία του αυτή αποτέλεσε και την αφετηρία για την επαφή του Τσίλλερ με την Ελλάδα. Τέλη της δεκαετίας του 1850 ο Χάνσεν αναλαμβάνει μετά από εντολή και χρηματοδότηση του Σίμωνος Σίνα την ανέγερση της Ακαδημίας Αθηνών.Ως συνεργάτης του Χάνσεν , ο Τσίλερ φθάνει στην Αθήνα το 1860 προκειμένου να διευθύνει την ανέγερση του κτιρίουτης Ακαδημίας στην οδό Πανεπιστημίου.
Ενσωματώνεται γρήγορα στην αθηναϊκή κοινωνία, ασχολείται παράλληλα με την αρχαιολογία και πραγματοποιεί ανασκαφές για Παναθηναϊκό Στάδιο. Η αποκάλυψη του Σταδίου αποτέλεσε αιτία της γνωριμίας του και της στενής σχέσης με το Βασιλιά Γεώργιο Α’
έτσι ξεκινάει τη σταδιοδρομία του σαν ελεύθερος αρχιτέκτονας στην Αθήνα που διψάει για δυτικές τάσεις και εκσυγχρονισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη δεκαετία 1860 ως επαγγελματική διέυθυνση δηλώνει”οδός Ακαδημίας, εις το κατάστημα αυτής”. Σε όλο αυτό το κίμα αποκτά αξιόλογο κύκλο πελατών.
Φτιάγνει τα θέατρα της Ζακύνθου και της Πάτρας, την οικία Σταματόπουλου στην Αθήνα και μία οικία στον Πειραιά. Ο Πειραιάς ταχέως αναπτυσσόμενος βιομηχανικά την εποχή εκείνη αναπτύσει αστική τάξη. Ο Τσίλερ αγοράζει μία μεγάλη έκταση στο λόφο της Καστέλλας και κτίζει τη συνοικία Τσίλλερ ή συνοικία των επαύλεων στην Πλατεία Αλεξάνδρας. Ήταν μία καθαρά επαγγελματική του επιλογή φτιάγνοντας εξοχικές κατοικίες για ενοικίαση ή πώληση. Πολύ γλαφυρά περιγράφει τη συνοικία Τσίλλερ η Πηνελόποη Δέλτα στον Τρελαντώνη το 1932:”Επτά ήταν τα σπίτια του Τσίλερ , όλα στην αράδα και ενωμένα, το πρώτο το ακριανό μεγάλο με τρία πρόσωπα, τ’ άλλα όλα όμοια με μια βεραντούλα προς τη θάλασσα και μια αυλή στο πίσω μέρος προς το λόφο.Στο πρώτο το μεγάλο σπίτι καθόταν ο Βασιλέας, στο δεύτερο μια Ρωσίδα, κυρία των τιών της Βασίλισσσας, στο τρίτο ο Αντώνης με τα αδέλφια του και το θείο του και τη θεία και στα άλλα παρακάτω διάφοροι άλλοι που σαν το Βασιλέα είχαν κατέβει από τας Αθήνας να περάσουν τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού κοντά στην Πειραιώτικη θάλασσα ”
Το σπίτι όπου έμενε ο Βασιλέας ήταν η οικία Βασιλειάδη( των ναυπηγείων) στη στροφή της Ακτής Μουτσοπούλου προς την Πλατεία Αλεξάνδρας όπου βρίσκεται σήμερα η πολυκατοικία που ανεγέρθηκε από το 1958 σε τρεις φάσεις και το οποίο έχουν θαυμάσια αποδώσει σε πίνακες δύο σπουδαίοι Πειραιώτες ζωγράφοι: ο Γιάννης Τσαρούχης και ο Νίκος Στεφάνου. Από τα υπόλοιπα κτίρια σώζεται μόνο το ένα οίκημα της οικίας του βιομήχανου Πατσιάδη στην άλλη στροφή προς την Ακτή Κουντουριώτου. Κάποιο διάστημα διαμένει στην Καστέλα σε ένα βιομηχανικό κτίριο το υαλουργείο Τσίλερ – Οριγώνη εκεί που βρίσκεται σήμερα η Αγία Αικατερίνη. Μάλιστα αναφέρεται ότι τα τρία μικρότερα παιδιά του γεννήθηκαν στον Πειραιά. Το 1872 διορίζεται καθηγητής της Αρχιτεκτονικής από όπου θα αποχωρήσει μία δεκαετία αργότερα . Μετακομίζει σε δικό του σπίτι στην οδό Μαυρομιχάλη 6 .Το 1876 παντρεύεται στη Βιέννη την Ελληνίδα Σοφία Δούδου , σολίστ πιάνου και εγκαθίστανται στην Αθήνα.Αποκτούν πέντε παιδιά.
Η επαγγελματική του ακμή συνεχίζεται φτιαχνει το Χημείο, το Δημοτικό Θέατρο(κατεδαφισμένο), το μέγαρο Μελά, το μέγαρο Κούπα, Βουγά, Σλήμαν, Αρσάκειο , πολυκατοικία Πεσμαζόγλου, εκκλησία κτήματος Θων, Ιδρύματος Χατζηκώστα, Ναός Σωτήρος στα Βίλλια, Δημοτική αγορά Πύργου, οικία Μεταξά στον Πειραιά.
Στις αρχές του 20ου αιώνα συνεταιρίζεται με δυο γερμανούς για εκμετάλλευση υδατοφραγμάτων, μία συνεργασία που τον οδηγεί σε οικονομική καταστροφή και πτώχευση. Το σπίτι του εκπληστηριάζεται και μετακομίζει Κανάρη και Σόλωνος 1. Συνεχίζει πάντως να σχεδιάζει και να εργάζεται ακούραστα.Αναλλαμβάνει την ανακαίνιση του Αχιλλείου. Διδάσκει την Βιομηχανική και Εμπορική Σχολή των Ρουσσόπουλου-Γεράνη που ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1894 και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην Αθήνα.
Το έργο του τεράστιο. Πάνω από 500 οικοδομές σε Αθήνα , Κηφισιά, Πειραιά, Πύργο, Καλαμάτα, Γύθειο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Μυτιλήνη, Κέρκυρα και πολλά σχέδια που δεν υλοποίηθηκαν , όπως τα βασιλικά ανάκτορα στους Πεταλιούς.
Σημάδεψε την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα. Εκτός από την κατασκευή ασχολήθηκε και με τη διακόσμηση. Τα κιγκλιδώματα του δημιούργησν σχολή. Είχε δικό του εργοστάσιο και κατασκεύαζε ακροκέραμα και κεραμικά διακοσμητικά, είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε τη σιδηροδοκό και τα σιδηρά υποστηλώματα στην οικοδομή, αλλά και κεντρικό εξαερισμό και κεντρική θέρμανση.
Πέθανε στις 10 Νοεμβρίου 1923 και ετάφη στο πρώτο νεκροταφείο του οποίου την είσοδο και αρκετά ταφικά μνημεία είχε κατασκευάσει ο ίδιος.Το σύνολο του έργου του δεν είναι εύκολο να καταγραφεί.