Ερώτηση Δρίτσα σε Λοβέρδο- Πότε θα τελειώσει η κατασκευή του κτηρίου στη Ράλλειο σχολή;

Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στο σχολείο της Ραλλείου κατέθεσε ο Θεόδωρος Δρίτσας προς τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο.  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει καθυστερήσεις στην κατασκευή του νέου του κτηρίου.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιά σε ερώτηση του προς τον αρμόδιο υπουργό αναφέρει:

«Η Ράλλειος Σχολή του Πειραιά είναι γνωστή ως ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά σχολεία της χώρας (έτος ίδρυσης 1855). Τα τελευταία 8 χρόνια, το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Ραλλείου στεγάζονται χωριστά σε 2 πολυκατοικίες κατασκευής 1970 στο κέντρο του Πειραιά με μικρές αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς αυλή και χωρίς αθλητικούς χώρους.

Το έτος 2008 ξεκίνησε η κατασκευή νέου διδακτηρίου, όμως έξι (6) χρόνια μετά οι περισσότερες από 500 μαθήτριες με τους γονείς – κηδεμόνες τους και οι 60 καθηγητές εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες της αδικαιολόγητης αυτής καθυστέρησης».

Στη συνέχεια ο Θ. Δρίτσας υπενθυμίζει παλαιότερη σχετική του παρέμβαση τονίζοντας: «Με την υπ’ αριθμόν 7118/5-3-2010 Ερώτησή μου είχα ζητήσει να πληροφορηθώ από τον τότε Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και την τότε Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων γιατί σταμάτησε η ανοικοδόμηση του σχολικού κτηρίου που θα στεγάσει το Ράλλειο Γυμνάσιο και Λύκειο Πειραιά και 4,5 χρόνια πριν είχα λάβει την απάντηση ότι το έργο θα περατωθεί τον Ιούνιο του 2011, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ.

Οι εργασίες, που έπρεπε να έχουν περατωθεί τον Ιούνιο του 2011, ξεκίνησαν τελικά πριν μερικούς μήνες αλλά στις 20 Σεπτεμβρίου 2014 σταμάτησαν και πάλι. Σύμφωνα με την από 22-9-2014 επιστολή του Διευθυντή ΓΕΛ Ραλλείου Θηλέων Πειραιά δρος Δημήτριου Καλαϊτζίδη, του Προέδρου Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Ραλλείου κυρίου Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, του Διευθυντή Ραλλείου Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά κυρίου Θρασύβουλου Μαραγκόζογλου και του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων του Ραλλείου Γυμνασίου κυρίου Νικόλαου Χαρέα, η διακοπή των εργασιών οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και ο εργολάβος έχει παραδώσει πιστοποιημένες εργασίες ύψους 1,8 εκατ. ΕΥΡΩ, η χρηματοδότηση υπολείπεται κατά πολύ υποχρεώνοντάς τον να αναστείλει τις εργασίες κατασκευής.

Στην ίδια επιστολή ορθότατα αναφέρεται ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση επιβαρύνει αφάνταστα τη μαθησιακή λειτουργία του σχολείου, η οποία συντελείται σε ακατάλληλο περιβάλλον, στερεί από τις μαθήτριες αγαθά που έχουν σχεδόν όλα τα παιδιά της χώρας (αυλή, γήπεδα, ευάερες αίθουσες), επιβαρύνει την υγεία των μαθητριών που περνούν 7 ώρες τη μέρα σε ιδιαίτερα μικρές αίθουσες και συνολικά δυσχεραίνει την παροχή της αποδεδειγμένα ποιοτικής εκπαίδευσης στις μαθήτριες. Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση αυτή προκαλεί τεράστια οικονομική ζημία, καθώς το κόστος ενοικίου και για τα δυο κτήρια ανέρχεται σε 30.000 ΕΥΡΩ μηνιαίως».

Τονίζεται επίσης ότι «η σχολική κοινότητα της Ραλλείου ζει με την προσδοκία έναρξης της επόμενης σχολικής χρονιάς 2015 – 2016 στο νέο σχολείο».

 

Ακολούθως ο Θ. Δρίτσας σημειώνει :

«Η εξασφάλιση σύγχρονων και κατάλληλων σχολικών κτηρίων αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας. Στην προκειμένη περίπτωση, η καθυστέρηση εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής δεν φαίνεται να είναι επαρκώς αιτιολογημένη, δεδομένου ότι το έργο χρηματοδοτείται από κονδύλια ΕΣΠΑ, φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ο κωδικός του έργου είναι Ε0459 «Ολοκλήρωση της Ραλλείου Σχολής Πειραιά, οικοδομικές εργασίας & η/μ εγκαταστάσεις».

Είναι προφανές ότι διαφαίνεται κίνδυνος για μια ακόμα φορά η Πολιτεία να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Και ο βουλευτής απευθύνει τις ακόλουθες ερωτήσεις:
1. Πως αιτιολογείται η νέα διακοπή εργασιών ανέγερσης και ολοκλήρωσης του σχολικού κτηρίου που προορίζεται για τη στέγαση του Ραλλείου Γυμνασίου και του Ραλλείου Λυκείου του Πειραιά; Ποιοι ευθύνονται;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την άμεση επανεκκίνηση των εργασιών στο νέο διδακτήριο και την παράδοσή του πριν την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς;

 

About kymaeditor

Check Also

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Μεσαρά Κρήτης – Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *