Ερώτηση στη Βουλή για την παραχώρηση του Αγίου Γεωργίου για εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 18 βουλευτές και αφορά  την επένδυση που προτίθεται να πραγματοποιήσει η εταιρεία  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  με εγκατάσταση  23 γιγάντιων ανεμογεννητριών  στο νησί Αγιος Γεώργιος. Το νησί  βρίσκεται στην είσοδο του Σαρωνικού Κόλπου και είναι ακατοίκητο. Παρόλο που η  βραχονησίδα δεν  κατοικείται από ανθρώπους,  έχει ιδιαίτερο ρόλο στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας -συγκεκριμένα, ως μεταναστευτικός σταθμός, χώρος αναπαραγωγής ή μόνιμο ενδιαίτημα για αρκετά είδη από μεταναστευτικά πουλιά και θαλασσοπούλια, λόγω της συγκεκριμένης θέσης της ανάμεσα στον Σαρωνικό Κόλπο και τις Δυτικές Κυκλάδες όπως τονίζουν αρμόδιοι φορείς.

Απευθυνόμενοι προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διευκρινίσεις για το  αν και η συγκεκριμένη επένδυση έχει λάβει θετική έγκριση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από 28 υπηρεσίες 9 υπουργείων, έχει συγκεντρώσει και αρκετές διαμαρτυρίες είτε από περιβαλλοντικούς φορείς είτε από πολίτες, επισημαίνοντας αρκετά αμφιλεγόμενα σημεία.

Επισημαίνουν  ότι ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι αν ένα τέτοιας κλίμακας έργο εγκαταλειφθεί στο μέλλον, όπως συνέβη προ μερικών μηνών στη Μυτιλήνη, επισημαίνουν.

Επίσης ρωτούν αν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το εν λόγω έργο και εάν στον εν λόγω φάκελο περιλαμβάνονται αδειοδοτήσεις του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Τουρισμού. Κι ακόμη, αν έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην τοποθεσία χωροθέτησης, καθώς και ένταξης στο τοπίο, βάσει των διατάξεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ.

Τέλος, ζητούν να μάθουν πώς σκοπεύουν τα αρμόδια υπουργεία να ελέγξουν τη νομιμότητα τυχόν οδικών και λιμενικών έργων στη βραχονησίδα, αφού βάσει σχετικής απόφασης της 20.01.2015  από το υπουργείο Οικονομικών, ο αιγιαλός παραχωρείται για ήδη κατασκευασμένα έργα και όχι υφιστάμενα.

Γεγονός είναι ότι αφού οι βραχονησίδες γλίτωσαν την πώληση από προηγούμενες κυβερνήσεις θα παραδοθούν αμαχητί στο κέρδος

 

About kymaeditor

Check Also

Στην Αίγινα για τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας η βουλευτής Δόμνα Μιχαηλίδου

Στην Αίγινα για την γιορτή της Αγίας Μαρίνας,  βρέθηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου! Η κ. Δόμνα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *