Ημερίδα με αντικείμενο τις Ενάλιες Αρχαιότητες.

Ημερίδα με θέμα «Βουτιά στα περασμένα – Η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα – 1976-2014» διοργανώνει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων .

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως και στο πλαίσιό της θα παρουσιαστούν 31 ανακοινώσεις που εντάσσονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

Οι ενότητες έχουν ως εξής:

α) Επισκόπηση της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στον ελλαδικό και ευρύτερο χώρο: οι ομιλίες εκτός άλλων θα αφορούν το έργο του Δ. Καζιάνη και αρχαιολογικές έρευνες Ελληνικών αποστολών στην Αίγυπτο.

β) Λιμάνια- εγκαταστάσεις, θαλάσσιοι δρόμοι, ναυάγια: οι ομιλίες θα αφορούν τις έρευνες στην βορειοανατολική πλευρά της Δήλου, το αρχαίο λιμάνι της Κύθνου, την υποβρύχια έρευνα στη Σκιάθο και τα ναυάγια του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου.

γ) Ενάλιες αρχαιότητες – προοπτικές ανάδειξης: οι ομιλίες εκτός άλλων θα αφορούν την «βάσανο του ξενιτεμού των Μαρμάρων του Παρθενώνα» όπως τιτλοφορείται η ομιλία της Δρ. Ελένης Κόρκα.

δ) Σύγχρονες μέθοδοι στον τομέα της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας: οι ομιλίες θα αφορούν το Παράκτιο παλίμψηστο με παράδειγμα από το έργο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Κεφαλλονιά.

Σκοπός της ημερίδας είναι να προβάλλει το έργο της ΕΕΑ από την ίδρυση της το 1976 ως το 2014 αλλά και να θέσει στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας τα νέα δεδομένα που προέρχονται από την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα. Η εξέλιξη στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας ανήκει επίσης στα καίρια σημεία της παρουσίασης.

Οι ομιλίες θα αρχίσουν στις 10:00 μετά τους χαιρετισμούς των αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, της δρ. Ελ. Κόρκα γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του δρ. Γ. Παπαπαθανσόπουλου επίτιμου έφορου Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Δρ. Αγγ. Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 9235105, 210 9239038 και
210 9247249.

About kymaeditor

Check Also

Δ. Μιχαηλίδου: Το ενδιαφέρον μας είναι εστιασμένο στην υγεία και στην ασφάλεια της 14χρονης

«Το ενδιαφέρον όλων μας αυτήν τη στιγμή είναι εστιασμένο στην έφηβη κοπέλα, στην υγεία και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *