Ηχηρό «όχι» της Σκωτίας στην ανεξαρτησία- Διατηρεί την ένωσης της με το Ηνωμένο Βασίλειο

Την ένωση της με το Ηνωμένο Βασίλειο που κρατά πάνω από 300 χρόνια διατήρησε η Σκωτία, αφού το 55, 4% των  πολιτών  της στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε τάχθηκε υπέρ της παραμονής της  (Σκωτίας) στη Μεγάλη Βρετανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 4 περιφέρειες ψήφισαν υπέρ της απόσχισης.

Οι 30 περιοχές, από τις 32 συνολικά, που αντιστοιχούν στο 84% των ψηφοφόρων έδειξαν ότι κατά της απόσχισης ψήφισε το 55,4% και υπέρ της ανεξαρτησίας το 44,6%, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 86%. Το όχι προηγείται με πάνω από 220 χιλιάδες ψήφους.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας Αλιστερ Ντάρλινγκ. “Μίλησα με τον Αλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσα συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία”, έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, παραδέχθηκε την ήττα του «ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα.

Ο Αλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του “ναι” στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά πως το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Η πρώτη περιοχή που έδωσε αποτελέσματα ήταν το Clackmannanshire, όπου το «όχι» ψήφισαν 19,036 και το «ναι» 16,350. Yπέρ της παραμονής ψήφισε επίσης το Comhairle nan Eilean Siar με ποσοστό 53,42% αλλά και το Angus με ποσοστό 56,3%.

Στο East Lohian οι Σκοτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας σε ποσοστό 61,72%, ενώ και στο Falkirk το 53,47% των ψηφοφόρων τάχθηκε κατά της απόσχισης. Οι Σκοτσέζοι ψήφισαν κατά της απόσχισης στις περιοχές των Midlothian (56,3%), Inverclyde (50,08%), Stirling (59,7%) αλλά και των νησιών Orkney (67,2%).

To Αberdeen ψήφισε σε ποσοστό 58,6% κατά της απόσχισης, ενώ το Edinburgh τάχθηκε επίσης κατά με ποσοστό 61,1%.

Τέσσερις περιφέρειες ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας (Γλασκώβη, West Dunbartonshire, Dundee, North Lanarkshire).

Στη Γλασκώβη το «ναι» κέρδισε το 53,5% των ψήφων στο West Dunbartonshire το 53,9%, στο Dundee το 57% και στο North Lanarkshire το 51,1%.

Το στρατόπεδο αυτών που στηρίζουν την παραμονή εντός της Μεγάλης Βρετανίας ήταν αισιόδοξο καθώς φαίνεται πως πολλοί ψηφοφόροι που δεν είχαν εκδηλώσει τις προθέσεις τους τελικά τάχθηκαν υπέρ του «όχι» στις κάλπες. Ο Ντ. Κάμερον αναμένεται να προχωρήσει σε διάγγελμα μόλις ξεκαθαρίσει και επισήμως το αποτέλεσμα. Εχει υποσχεθεί αυξημένες αρμοδιότητες για την τοπική κυβέρνηση.

 

Με την ανακοίνωση των πρώτων στοιχείων η στερλίνα έκανε ράλι στις αγορές κερδίζοντας 0,71% έναντι του δολαρίου, ενώ άνοδος σημειώνεται στα χρηματιστήρια της Ασίας.

Η ψηφοφορία εκτυλίχτηκε ομαλά στα περίπου 2.600 εκλογικά κέντρα με την συμμετοχή να ανέρχεται στο 86% έναντι μόλις 29% στις ευρωεκλογές του Μαίου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πλήθος κόσμου ήταν συγκεντρωμένο έξω από το κοινοβούλιο στο Εδιμβούργο και στις κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων.

 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν πως η επιλογή παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε βραχεία κεφαλή, με το 53% των Σκοτσέζων να λένε «όχι» και το 47% «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, αρκετοί ψηφοφόροι ήταν αναποφάσιστοι μέχρι την τελευταία στιγμή και ρωτούσαν τι να ψηφίσουν εκπροσώπους των δύο στρατοπέδων που βρίσκονταν έξω από τα εκλογικά κέντρα.

 

About kymaeditor

Check Also

Βενετία: 21 νεκροί και 20 τραυματίες από πτώση λεωφορείου από οδογέφυρα

Είκοσι ένας άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στο Μέστρε, λίγα χιλιόμετρα έξω από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *