«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση»

Για εντυπωσιακά αποτελέσματα στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής μίλησε ο Δημήτρης Κούρκουλας σε συνέντευξη του στο  Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ). Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών,  επεσήμανε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση και μετά από 6 συνεχή χρόνια ύφεσης θα έχουμε το 2014 θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» ενώ πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα βλέπει τον ΟΣΕΠ ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την οικονομική ανασυγκρότηση και συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο».

Όπως σημείωσε, βασική προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας του ΟΣΕΠ θα είναι η οικοδόμηση θεσμών (institutional capacity building) για την εδραίωση αλλά και περαιτέρω προώθηση των στόχων του οργανισμού.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι ο ρόλος του ΟΣΕΠ είναι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και όχι της πολιτικής.

«Υπάρχουν άλλα διεθνή φόρα με καταλληλότερο προσανατολισμό και υποδομές για την επίλυση των πολιτικών διαφορών σε πολυμερές επίπεδο.

Φυσικά, η οικονομία δεν λειτουργεί σε απομόνωση. Στενότερες οικονομικές σχέσεις μεταξύ κρατών δημιουργούν εξ ορισμού θετικά αποτελέσματα υπερχείλισης (spillover effects) και σε άλλους τομείς των διεθνών σχέσεων και κατά συνέπεια και στην πολιτική συνεργασία. Αυτό είναι θεμιτό και αποτελεί μια καλοδεχούμενη εξέλιξη. Δεν είναι όμως ο ρόλος του ΟΣΕΠ αυτός» ανέφερε ο υφυπουργός.

Για την κρίση στην Ουκρανία

Ερωτηθείς για την κρίση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο κ. Κούρκουλας παρατήρησε ότι «οι οικονομικές κυρώσεις δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός αλλά μέσο για την επίτευξη ενός πολιτικού στόχου» και πρόσθεσε:

«Ιστορικά υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι κυρώσεις δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στόχος της Ελλάδας όπως και της Ε.Ε. είναι μια πολιτική επίλυση της κρίσης με πλήρη σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου».

«Σε επίπεδο στρατηγικής σχέσης οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις»

Αναφερόμενος στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ότι έχουν ήδη εισέλθει σε επίπεδο στρατηγικής σχέσης και υπενθύμισε:  «Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και εταίροι στην ΕΕ. Υπάρχει συν-αντίληψη συμφερόντων και ευθυγράμμιση δράσεων.  Οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί των δύο χωρών μας συναντώνται πολύ συχνά. Το πιο σημαντικό όμως – και αυτό δείχνει την ισχύ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης – είναι η προσέγγιση σε επίπεδο πολιτών. Πρόκειται για ιστορική συμφιλίωση ανάλογης της γαλλο-γερμανικής».

«Οι εξαγωγές  και ο τουρισμός είναι δυναμικοί φορείς της ανάκαμψης»

Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση.  Μετά από 6 συνεχή χρόνια ύφεσης θα έχουμε το 2014 θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ακόμα υψηλότερους το 2015.  Έχουμε πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και έχουμε επιτύχει ήδη από πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα.  Η ελληνική οικονομία έχει ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα που είχε απωλέσει όταν μπήκαμε στην ευρωζώνη. Οι εξαγωγές μας και ο τουρισμός είναι δυναμικοί φορείς της ανάκαμψης.  Έχουμε βέβαια ακόμα μακρύ και ανηφορικό δρόμο να διανύσουμε, ιδίως για την απορρόφηση της ανεργίας. Ξεκινάμε όμως έπειτα από τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης από στέρεες βάσεις».

About kymaeditor

Check Also

Γοργοπόταμος: 80 χρόνια από τότε που άλλαξε η ιστορία

Με την καθιερωμένη εκδήλωση στη γέφυρα του Γοργοπόταμου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *