«Η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο για το Σκοπιανό»

Νέα «χολή» κατά της Ελλάδας έσταξε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ» (Dnevnik επιτέθηκε εκ νέου στη χώρα μας για το θέμα της ονομασίας και υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ την κατηγόρησε ότι δεν ανταποκρίνεται στις «πρωτοβουλίες» της χώρας του για συναντήσεις και εντατικοποίηση του διαλόγου για το θέμα αυτό.

Στην συνέντευξη του, ο κ. Ιβάνοφ, κληθείς να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, στα Σκόπια και την Αθήνα, ανέφερε ότι «είναι προφανές πως η άλλη πλευρά (σ.σ εννοεί την Ελλάδα), αντί του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ενεργεί από θέση ισχύος, αποκλίνει από το πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας και δεν συμβάλλει στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

 «Δεν ανταποκρίνεται στις «πρωτοβουλίες» της ΠΓΔΜ για συναντήσεις»

Ο κ. Ιβάνοφ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν ανταποκρίνεται στις «πρωτοβουλίες» της ΠΓΔΜ για συναντήσεις και εντατικοποίηση του διαλόγου και ότι καταχράται της θέσης του κράτους- μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Είναι αδιανόητο για κάθε φυσιολογικό άνθρωπο στον πλανήτη, σήμερα, στον 21ο αιώνα, να αρνούνται κάποιοι να πιστέψουν πως η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι πραγματικότητα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Σήμερα, είναι αδιανόητο να αρνείται κάποιος τη γλώσσα και την ταυτότητα του άλλου. Είναι αδιανόητο να εξακολουθεί να αρνείται κάποιος το δικαίωμά μας να υπάρχουμε και να είμαστε αυτό που είμαστε, αυτό που πάντα ήμασταν» πρόσθεσε.

 «Σε πολύ πιο  βολική θέση από ό,τι η ΠΓΔΜ»

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ πιο βολική θέση από ό,τι η ΠΓΔΜ, καθώς δεν υφίσταται καμία ζημιά από τη διένεξη σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.

«Τη μεγαλύτερη ζημιά την υφίσταται η Δημοκρατία της Μακεδονίας, η ένταξη της οποίας στο ΝΑΤΟ είναι παγωμένη, ενώ η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και η ένταξη στις περιφερειακές πρωτοβουλίες είναι παρεμποδισμένη», ανέφερε.

«Η Ευρώπη στρέφει και πάλι την προσοχή της στην περιοχή των Βαλκανίων και στην ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ»

 Ο κ. Ιβάνοφ, με αφορμή τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ στη συνάντηση των Προέδρων των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας, που διεξήχθη στα μέσα Ιουλίου στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, εκτίμησε ότι η Ευρώπη στρέφει και πάλι την προσοχή της στην περιοχή των Βαλκανίων και στην ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ.

«Η άμεση εμπλοκή των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών στην υπέρβαση του προβλήματος, που αφορά την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας μας είναι ευπρόσδεκτη ώστε να ξεπεραστεί τελικά αυτό το status quo. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι συνομιλητές από κράτη – μέλη της ΕΕ με επιρροή, δείχνουν κατανόηση για το πρόβλημά μας σχετικά με την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. Φέτος, αυτό συνέβη με τη Γερμανίδα καγκελάριο και πέρυσι με το Γάλλο Πρόεδρο. Και όχι μόνο μ’ αυτούς. Ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες στον κόσμο έχουν επίγνωση της αδικίας που υφίσταται η Μακεδονία», σημείωσε ο κ. Ιβάνοφ.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι, στο πλαίσιο αυτό, είναι ενθαρρυντικό για τη χώρα του το γεγονός ότι «στα συμπεράσματα της συνάντησης στο Ντουμπρόβνικ εκφράζεται η ελπίδα πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα για παράλληλη διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της επίλυσης των διμερών διαφορών».

 

About kymaeditor

Check Also

Ιταλία: Τουλάχιστον μία νεκρή και 12 αγνοούμενοι από τις κατολισθήσεις στη νήσο Ίσκια

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από τις μεγάλες πλημμύρες και κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στο νησί Ίσκια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *