“Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη συνδρομή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης”

Η παράνομη μετανάστευση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τη Νέα Υόρκη με τo διευθυντή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό, Udo Janz. “Η Ελλάδα χρειάζεται «μεγαλύτερη συνδρομή» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης” τόνισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών και σκοπός της, όπως αναφέρθηκε, ήταν η ενημέρωση της Ύπατης Αρμοστείας για την «έξαρση της παράνομης μετανάστευσης, με έμφαση στο πολυδιάστατο έργο που επιτελούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για τη διαχείριση του φαινομένου».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η παράνομη μετανάστευση από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας: Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν καλύτερη τύχη, αψηφώντας τους κινδύνους στη θάλασσα και δημιουργώντας μία τεράστια πίεση στα σύνορά μας. Εμείς, ως Λιμενικό Σώμα υπηρετούμε δύο δόγματα: Να διαφυλάττουμε τα σύνορα της χώρας μας και να προστατεύουμε τις ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα.

Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος αυτό γίνεται πράξη» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι «στο πολύπλευρο έργο των στελεχών αυτών περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις για την εξάρθρωση οργανωμένων μορφών εγκλήματος, την πάταξη του λαθρεμπορίου, καθώς και τη διαχείριση απειλών από ενδεχόμενη εισαγόμενη τρομοκρατία. Γι’ αυτό και χρειάζονται την υποστήριξή μας».

“Οι διασώσεις έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ”

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις διασώσεις που πραγματοποιούν καθημερινά οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος στις ελληνικές θάλασσες. «Οι διασώσεις έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ, αφού έχουν φθάσει σχεδόν τις 10.000 και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σημειώσουμε, καθώς οι άνθρωποι και τα μέσα μας έχουν εξαντληθεί» όπως είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αφού η πίεση από την παράνομη μετανάστευση πρέπει να απασχολήσει όλη την Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς».

Τόνισε ότι είναι «είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα με καθαρά διεθνικά χαρακτηριστικά» και επισήμανε: «Είναι γεγονός ότι σήμερα, μέσω του “trafficking”, κάποιοι κερδοσκοπούν, αποκομίζοντας τεράστια ποσά. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια πρόκληση προς όλα τα κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς για να συνεργαστούν, προκειμένου να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Γι αυτό το λόγο, ο ΟΗΕ, όπως και άλλοι οργανισμοί, πρέπει να εντάξουν στο σχεδιασμό τους την αντιμετώπιση τέτοιων οργανωμένων μορφών εγκλήματος. Εμείς θέλουμε η Μεσόγειος, η κοιτίδα των μεγάλων πολιτισμών, να ξαναγίνει θάλασσα ελπίδας και ειρήνης».

About kymaeditor

Check Also

Δασική πυρκαγιά στη Βάρης-Κορωπίου

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 13.00  στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου. Φωτό: Forecast Weather …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *