«Η κυβέρνηση να μειώσει άμεσα τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης»

 Πιέσεις στη κυβέρνηση και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών ασκεί ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, αφού ζητά να μειώσει  άμεσα τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ ερωτηθείς από δημοσιογράφο, σχετικά με το ζήτημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προβεί άμεσα στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και ταυτόχρονα βέβαια στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και της νοθείας στον τομέα των καυσίμων.

Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι η λήψη πρόχειρων και αποσπασματικών μέτρων – όπως αυτό της εξίσωσης του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης- δεν επιφέρει θετικά αποτελέσματα, ούτε για την οικονομία ούτε για την κοινωνία.

Από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής του αυξημένου ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, τον Οκτώβριο του 2012, από 60 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 330 ευρώ, αποδείχθηκε ότι το μέτρο απέτυχε, καθώς η μείωση της κατανάλωσης λόγω υψηλής τιμής σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, επέφερε σημαντικότατη μείωση στα δημόσια έσοδα, που υπολογίζεται πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν είχε την γενναιότητα να παραδεχτεί το λάθος, και συνέχισε και για δεύτερο έτος να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, στερώντας πολύτιμα έσοδα για το Δημόσιο και δημιουργώντας προβλήματα στους πολίτες που δεν μπορούσαν να θερμανθούν, αλλά και στις επιχειρήσεις του κλάδου που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 70%.

Είναι καιρός η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην άρση του μέτρου της εξίσωσης και την επαναφορά του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011 και ταυτόχρονα βέβαια να λάβει άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων, όπως η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών, σε όλα τα στάδια διάθεσης και διακίνησης καυσίμων, που άλλωστε είναι νομοθετημένα από το 2009.

Η υπερφορολόγηση οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα, όχι μόνο στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και γενικότερα, καθώς δημιουργεί ισχυρό κίνητρο για φοροδιαφυγή. Αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και η άσκηση σοβαρής εποπτείας στην αγορά».

 

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Συρρικνώνεται ο ελληνικός αμπελώνας – Μείωση 65.000 στρεμμάτων την τελευταία 10ετία

Συρρικνωμένη εμφανίζεται η έκταση του ελληνικού αμπελώνα το 2021 παρά τις νέες φυτεύσεις των 6.300 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *