«Η προεδρική εκλογή εξαρτάται από τις πολιτικές που ασκούνται- Είναι ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων»

Το πρόσωπο των ημερών έχει γίνει τον τελευταίο καιρό ο Φώτης Κουβέλης, μιας και το όνομά του βρίσκεται ψηλά στη λίστα για υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος  όπου θα καθοριστούν  οι διαδικασίες και ο χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά δημόσια τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα σενάρια περί υποψηφιότητας του, κρατώντας πάντως κλειστά τα χαρτιά του για το συγκεκριμένο θέμα και επί της ουσίας δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση.

«Θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και αυτός ο χρόνος δεν είναι τώρα. Εξαρτάται από τις πολιτικές που ασκούνται και η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είναι ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων» τόνισε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης,  δήλωση που επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών.

Παράλληλα ζήτησε να σταματήσει το μικροκομματικό παιχνίδι, όπως είπε με τους θεσμούς.

«Η αλλαγή πολιτικής με έμφαση στην ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι αναγκαία συνθήκη για τον υπέρβαση της κρίσης. Τα όποια μέτρα διαρθρωτικής προσαρμογής και οι συνακόλουθες μεταρρυθμίσεις αποδίδουν μόνο σε ένα οικονομικό πλαίσιο που τροφοδοτεί την ανάπτυξη», υποστήριξε  αρχικά ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του στην συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής.

Περιέγραψε την πολιτική στρατηγική της ΔΗΜΑΡ

Στην ομιλία του περιέγραψε την πολιτική στρατηγική της ΔΗΜΑΡ σημειώνοντας πως:

• Είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές. Για αυτό είμαστε σταθερά υπέρ της αλλαγής της πορείας της Ευρώπης. Για να κατοχυρωθεί το κοινό της μέλλον. Σε καμία φάση της κρίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ελληνικές ιδιαιτερότητες και τις ευθύνες για την δική μας υστέρηση. Πληρώσαμε όμως και πληρώνουμε πολλαπλάσιο κοινωνικό κόστος λόγω αυτών των πολιτικών λιτότητας που δημιούργησαν περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας.

• Βασικός στόχος και συνάμα διεκδίκηση της ελληνικής κυβέρνησης οφείλει να είναι η κατοχύρωση της αυτονομίας της ελληνικής πολιτικής και η μετεξέλιξη της επιτήρησης της τρόικα σε έλεγχο αποτελεσμάτων. Αυτή η αυτονομία της κυβέρνησης δεν πρέπει να σχετίζεται με το πού θα πραγματοποιείται ο έλεγχος – εδώ ή στο εξωτερικό. Ούτε βεβαίως συγκροτείται από τα στοιχεία της επικοινωνιακής διαχείρισης και της εικόνας. Αντίθετα είναι ζήτημα ουσίας.

• Η χώρα βρίσκεται στο μέσον μιας δύσκολης μακράς και με πολλά εμπόδια πορείας. Δεν μπορούν να συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές. Δεν βοηθούν όμως και πολιτικές επαγγελίες που παραγνωρίζουν τους αντικειμενικούς περιορισμούς. Όσο λάθος είναι είναι ένα «success story» με 30% ανεργία, άλλο τόσο λάθος είναι μια δογματική καταστροφολογία, που υποτιμά τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και κυριαρχείται από στερεότυπα του παρελθόντος.

Οι μεταρρυθμίσεις που σήμερα προωθούνται πρέπει να αντικατασταθούν από δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα ανακόψουν την καθοδική πορεία, θα αντιμετωπίσουν τις παθογένειες και θα οδηγήσουν σε ένα νέο μοντέλο κοινωνικοοικονομικής οργάνωσης.

• Έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει επ’ ουδενί να δεχθεί τη λήψη νέων μέτρων περαιτέρω μείωσης μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Μέτρων που θα απομειώσουν τα ήδη αποσαρθρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

• Κρίσιμο ζήτημα είναι η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων παρεμβάσεων προς όφελος της κοινωνίας και του γενικού συμφέροντος.

• Είναι απαραίτητο ένα εθνικό σχέδιο που δεν θα στοχεύει μόνο στη βελτίωση των ποσοτικών δεικτών και στην εξωστρέφεια, αλλά μεσοπρόθεσμα θα ωθήσει την οικονομία σε μια ευρωπαϊκού τύπου – ανοικτών ανταγωνιστικών αγορών – οικονομία όπου συλλογικοί θεσμοί, όπως ο κοινωνικός διάλογος, θα διασφαλίζουν μια κοινωνία δικαιοσύνης και ισότητας.  Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει μια μεγάλη και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση που θα ελαφρύνει τα βάρη των συνεπών φορολογούμενων,

• Κρίσιμο ζήτημα είναι η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους. Το χρέος δεν αντιμετωπίζεται με υπεραισιόδοξα και εκτός πραγματικότητας σενάρια πρωτογενών πλεονασμάτων, υπερβολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και εξωπραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Χρειάζεται μια τολμηρή και ουσιαστική αναδιάρθρωσή του. Παράλληλα, πρέπει να διεκδικηθεί ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα «τύπου Μάρσαλ» με ενίσχυση – και όχι μείωση – των δημοσίων επενδύσεων και παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας στην αγορά, με χρηματοδότηση της οικονομίας από τις ανακεφαλαιοποιημένες Τράπεζες και με την προσέλκυση σοβαρών και μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας

Αναφερόμενος το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά τώρα στο ζήτημα της ανάδειξης του νέου προέδρου της Δημοκρατίας και στα σενάρια που διακινούνται, ας επαναλάβω την πάγια άποψή μας.

Πρώτον, κανένα παιχνίδι με τους θεσμούς δεν είναι αποδεκτό. Κανένα κομματικό μικροσυμφέρον δεν μπορεί να κατισχύσει των θεσμών. Η ελληνική δημοκρατία είναι μία ώριμη δημοκρατία που έχει σταδιακά κατακτήσει με το χρόνο αυτό το επίπεδο. Δεύτερον, το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας είναι ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων. Θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και αυτός ο χρόνος δεν είναι τώρα. Τρίτον, το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κριθεί σε συνάρτηση με τις πολιτικές που ασκούνται»

 «Η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική πολιτική εξόδου από την κρίση»

Μεταξύ άλλων ο Φώτης Κουβέλης είπε: «Η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική πολιτική εξόδου από την κρίση. Προοδευτική πολιτική για τη ζωή των πολιτών σημαίνει:

• Μείωση της ανεργίας κατά 10% τα επόμενα τρία χρόνια με ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα.

• Σταδιακή αύξηση μισθών και όχι μόνο κέρδη για λίγους. Αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά δικαιώματα.

• Ανασυγκρότηση του δημοσίου, χωρίς το φόβο των απολύσεων για όσους κάνουν καλά τη δουλειά τους.

• Συντάξεις αξιοπρεπούς διαβίωσης και όχι καθημερινός φόβος μείωσής τους.

• Ρευστότητα στην πραγματική οικονομία ώστε οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να μπορούν να σχεδιάσουν ξανά την επιχείρησή τους

• Ευκαιρίες στη νέα γενιά που πρέπει να μείνει και να δημιουργήσει εδώ ,στην Ελλάδα.

• Απλό, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, με ειλικρινή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,

• Άμεσος ανασχεδιασμός της εκπαίδευσης , με στόχο την αποκατάσταση ίσων ευκαιριών για όλους τους νέους, στη μόρφωση και στην απασχόληση.

• Εξυγίανση και αναβάθμιση της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

• Διάλογος για την προοδευτική διακυβέρνηση και το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

Σε ό,τι αφορά το συνέδριο του κόμματός του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι η διαδικασία αυτή θα είναι «ένα συνέδριο με συγκεκριμένους στόχους, σημαντικό για την συλλογικότητά μας και την κοινή μας πορεία. Η Δημοκρατική Αριστερά με την οργανωτική της αυτοτέλεια θα συνεχίσει την πορεία της, θα αποσαφηνίζει τη στρατηγική της με τρόπο δημοκρατικό και συλλογικό. Θα είναι ένα συνέδριο ανοιχτό, ένα συνέδριο διαλόγου που εν πολλοίς θα κρίνει το μέλλον του κόμματός μας».

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Τιμή και Δόξα στο Πυροβολικό – Η Αγία Βαρβάρα προστάτις και αρωγός

Την Προστάτιδα του Όπλου του Πυροβολικού, Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας, τιμούν σήμερα (04/12), οι Ένοπλες Δυνάμεις και σύσσωμος ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *