Η τελική ρύθμιση για τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια- Πάγωμα του 30% και αποπληρωμή σε 10-15 χρόνια

Το τελικό  σχέδιο  για τη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας,. Ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης προτείνει πάγωμα του 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το στεγαστικό δάνειο και μεταφορά του σε βάθος δεκαετίας – δεκαπενταετίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τα στεγαστικά δάνεια, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «σπάσουν» σε δύο τμήματα, ανάλογα με την τρέχουσα αξία των ακινήτων και την αξία που είχαν όταν αυτά αγοράστηκαν και δόθηκε το δάνειο.

Οι λύσεις που εξετάζονται είναι δύο. Είτε να γίνει επανεκτίμηση της αξίας του στεγαστικού δανείου, είτε να γίνει «κούρεμα» 30% στα στεγαστικά δάνεια για να αρχίσουν να αποπληρώνονται.

Ένα τμήμα περίπου 30% του σημερινού δανείου θα μεταφερθεί στο μέλλον ώστε να αντιμετωπιστεί μετά από 10-15 χρόνια και το υπόλοιπο τμήμα που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία του ακινήτου να συνεχίσει να αποπληρώνεται με τους σημερινούς όρους.

Το τμήμα του δανείου που θα μεταφερθεί για αποπληρωμή ή οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση (π.χ διαγραφή) στο μέλλον δεν θα καθίσταται υπερήμερο δεν θα βαρύνεται από τόκους και το πιστωτικό ίδρυμα θα σχηματίζει ειδική απαίτηση για αυτό.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίες στις 31 Δεκεμβρίου 2013 είχαν τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ.

Έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν διαγραφή οφειλών, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 

Δεν έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξή τους στο νόμο Κατσέλη -εκτός εάν παραιτηθούν αυτών των ρυθμίσεων

Δεν έχουν νομικώς λυθεί ως εταιρείες ούτε έχει σταματήσει η δραστηριότητά τους,

Δεν έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση και

Δεν έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Οι διαγραφές των απαιτήσεων και των τόκων γίνονται εφόσον οι οφειλέτες στις 30 Ιουνίου 2014 είχαν προς την τράπεζα οφειλή με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, είτε επίδικη είτε ρυθμισμένη, δεν είχαν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή είχαν ενημερότητα, λόγω ρύθμισης, και είχαν μια ή περισσότερες οφειλές προς την τράπεζα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.

Η διαδικασία

Ο οφειλέτης υποβάλλει βεβαίωση προς την τράπεζα, όπου αποτυπώνονται τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις του, ώστε να προσδιορισθεί η καθαρή περιουσιακή θέση του.

Στη συνέχεια, η τράπεζα παρέχει την αιτούμενη ρύθμιση ή/και διαγραφή, σύμφωνα με κριτήρια για την αξιολόγηση της ικανότητας του αιτούμενου να ανταπεξέλθει στις ρυθμιζόμενες υποχρεώσεις.

Οι στόχοι του υπουργείου

Οι στόχοι του υπουργείου είναι:

– η παροχή κινήτρων για συμμετοχή των οφειλετών και των τραπεζών σε πρόγραμμα ρύθμισης – διαγραφής χρεών

 

– η ελάφρυνση και ο διακανονισμός χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, που προβαίνουν σε ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες

– η έκτακτη διαδικαστία ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, με δεσμευτική δύναμη για το σύνολο των πιστωτών

– η έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από το νομοσχέδιο αυτό θα επωφεληθούν 180.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν μια «δεύτερη ευκαιρία» για ένα νέο ξεκίνημα, ενώ θα διασωθούν τουλάχιστον 350.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Η διάσωση και η «διατήρηση στη ζωή» χιλιάδων επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται, θα έχει «μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος εκατοντάδων εκατ. ευρώ από την είσπραξη μελλοντικών φόρων και την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

 

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο Κ. Σκρέκας από τους αρτοποιούς

Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της σημερινής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *