Η υποψηφιότητα του Πειραιά για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πρόκληση ή προκλητική στάση;

Κατατίθεται αύριο η αίτηση προεπιλογής για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 με τη συμμετοχή και του Πειραιά.Η διαδικασία ανάδειξης είναι σύνθετη, και σε πρώτη φάση συντάσσεται η αίτηση προεπιλογής. Μια ανεξάρτητη δωδεκαμελής επιτροπή, θα εξετάσει τις υποψηφιότητες των ελληνικών πόλεων και θα προχωρήσει στην σύνταξη ενός Βραχέος Καταλόγου, απ΄όπου και θα αναδειχθεί στο τέλος του 2016, αφού κατατεθεί νέος Φάκελος εμπλουτισμένος με νέα στοιχεία, η Πολιτιστική πρωτεύουσα του 2021.

Το 2021, είναι η χρονιά δύο πολιτιστικών πρωτευουσών, επιλεγμένων από την Ελλάδα και την Ρουμανία.

Το 2021 εξάλλου συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, την οποία για τον λόγο αυτό προτείνει ως «πολιτιστική συμπρωτεύουσα». Αναμφισβήτητα ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές πύλες της Ευρώπης, ενώ στα συν του είναι η ύπαρξη του ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου και οι τεράστιες (συγκριτικά προς τις υπόλοιπες υποψήφιες πόλεις) υποδομές φιλοξενίας, μετακίνησης και διοργάνωσης εκδηλώσεων.

To Γραφείο υποστήριξης της Υποψηφιότητας του Δήμου Πειραιά, συντονίζει τις Δημοτικές Υπηρεσίες και συνεργάζεται με τους δημότες και τους φορείς της πόλης. Για το σκοπό αυτό και η μουσική εκδήλωση το Σάββατο το μεσημέρι στον τερματικό σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά χθες. Πραγματικά δυο βήματα από την άναρχη Πλατεία Λουδοβίκου.

Η πρόταση όμως για τη διεκδίκηση του τίτλου οφείλει ,για τους παροικούντες τον Πειραιά τουλάχιστον, να έχει  στοιχεία πολιτισμού καθημερινά και χειροπιαστά.

Ας αναδείξουμε τα Μακρά Τείχη, ας καθαρίσουμε την Πειραϊκή, ας κλείσουμε τις λακούβες στη Β. Γεωργίου, ας φωτίσουμε την περιοχή Παπαστράτου και την ανυπέρβλητη βιομηχανική αρχιτεκτονική παρακαταθήκη της , ας περάσουμε επιτέλους στην πράξη για την Πολιτιστική Ακτή Πειραιά αφού τα λόγια έχουν γεμίσει δεκαετίες και αμέτρητες σελίδες εξαγγελιών και ο κίνδυνος να παραχωρηθεί μαζί με τον ΟΛΠ είναι πολύ πιθανός, ας δώσουμε κίνητρα στους ιδιοκτήτες των σπουδαίων νεοκλασικών του Πειραιά να τα αναδείξουν,ας κάνουμε την Τρούμπα προσβάσιμη μετά το σούρουπο…

Ο πολιτισμός δεν είναι ιδέα, ούτε στιγμιότυπο. Είναι η καθημερινή ζωή των πολιτών. Είναι οι μετανάστες που στήνουν σκηνή στην Ακτή Μιαούλη, οι άστεγοι της ακτογραμμής,  η πρόσβαση στο λιμάνι που απαιτεί ώρες και υπομονή,οι επαίτες που έχουν κατακλείσει την Πλατεία Κοραή, η μυρωδιά αμμωνίας  στη διασταύρωση της Ζαννή με την Ακτή Μουτσοπούλου.

Επίσης καθημερινός Πολιτισμός είναι οι ναυτιλιακές  εταιρείες των οποίων τις έδρες κέρδισαν άλλες περιοχές  της Πρωτεύουσας, τα Ποσειδώνια που παραχωρήσαμε αμαχητί, είναι η συχνή συγκοινωνία για εξυπηρέτηση των πολιτών, είναι  να μπορείς να φθάσεις στο Ογκολογικό Νοσοκομείο με αξιοπρεπή συγκοινωνία, να καθαριστεί η θάλασσα στο Μικρολίμανο και το Πασαλιμάνι.Έτσι θα αναδείξουμε καλύτερα και τους νεόσοικους.

Ευχόμαστε να είναι επιτυχής η προσπάθεια και να συνοδευτεί από μία κίνηση να απολαύσουμε έναν πραγματικό καθημερινό πολιτισμό εμείς που ζούμε στον Πειραιά. Πραγματικά απαιτεί μικρό κόστος και στοιχειώδη προσπάθεια.

 

About kymaeditor

Check Also

Απαγόρευση θαλάσσιας κυκλοφορίας σε περιοχές αρμοδιότητας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά

Από το Γραφείο Γενικής Αστυνομίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ανακοινώνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *