“Θέλουμε μία συμφωνία με παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακό και χρέος”

Για τις αλλαγές στον ΦΠΑ μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον Bήμ Fm. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η συμφωνία με τους δανειστές είναι πλέον πολύ κοντά  και χαρακτήρισε την ημερομηνία (30 Ιουνίου) που λήγει η παράταση που είχαν δώσει οι δανειστές στην Ελλάδα και όχι την 5η Ιουνίου ως ορόσημο.

Ξεκαθάρισε,  ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση δεν πρόκειται να αυξηθεί, αντιθέτως θα μειωθεί, όπως και στα τρόφιμα. Ωστόσο, θα αυξηθεί στα ξενοδοχεία.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε, επίσης, ότι έχει κλείσει οριστικά το θέμα της επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές ή στις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ. Για το συγκεκριμένο ζήτημα είπε ότι «η πρόταση έγινε από την πλευρά των θεσμών, αλλά απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο, διευκρίνισε όμως ότι θα πρέπει να παραμείνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερες αδικίες.

Ο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετου φόρου στα πετρελαιοκίνητα ΙΧ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Μάλιστα, ήταν επικριτικός έναντι των εταίρων, κάνοντας λόγο για «διαρροές που έχουν αμαυρώσει την εικόνα της Ευρώπης» και προσχηματικές διαφωνίες από τη μεριά τους. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Όταν μια διαπραγμάτευση φτάνει στο τέλος της, ακούγονται πολλά από τη μία πλευρά, ιδίως από τους εταίρους μας, που θέλουν να αποσπάσουν τα περισσότερα».

Η συμφωνία, για την οποία ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι είναι «πολύ κοντά», θα περιλαμβάνει εργασιακά και ασφαλιστικά, αλλά και τη ρύθμιση του χρέους με την οποία θα καθίσταται βιώσιμο.

About kymaeditor

Check Also

Μέχρι τις 8/12 συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι

Έως τις 8 Δεκεμβρίου θα συνεχίσουν οι δικηγόροι την αποχή, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *