Θα βγούμε από το μνημόνιο το 2015, το μήνυμα Αναστασιάδη

Για έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο το 2015 έκανε λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης , μιλώντας  την Πέμπτη στα εγκαίνια γηπέδου γκολφ. Ο Πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε στη δυνατότητα εξόδου από το μνημόνιο νωρίτερα από το Μάιο του 2016 και  διαμήνυσε  ταυτόχρονα στη νομοθετική εξουσία την ανάγκη τήρησης των μνημονιακών υποχρεώσεων για την επίτευξή του, όπως μεταδίδει το StockWatch.gr.

«Αισθάνομαι σιγουριά ότι στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης, θα πετύχουμε πολύ περισσότερα, σε πολύ λιγότερο χρόνο», είπε ο πρόεδρος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το κυπριακό πρόγραμμα έχει εισέλθει σε δύσκολη φάση λόγω της διαφωνίας μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας για το θέμα των εκποιήσεων. Η διαφωνία έχει αναστείλει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.

«Αυτές τις ώρες απαιτείται μεγαλύτερη και στενότερη συνεργασία όλων μας», είπε ο πρόεδρος.

«Τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε μια πορεία απόλυτου ελέγχου», τόνισε, κάνοντας σύντομη ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου και συμπλήρωσε: «Αυτό που υπολείπεται είναι να δούμε πώς δημιουργούνται οι συνθήκες ακόμη πιο στέρεας σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η δημιουργία εκείνων των συνθηκών ενθάρρυνσης -αφού αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους και του χρηματοπιστωτικού συστήματος- της ενθάρρυνσης των επενδύσεων».

«Συμμερίζομαι και οπωσδήποτε με κανένα τρόπο δεν αποτελεί ασέβεια η διαφορετικότητα της άποψης όσον αφορά την αντιμετώπιση των δανειστών μας. Συμμερίζομαι τις ανησυχίες της βουλής και όποιων τις εκφράζουν», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, λίγες ώρες μετά τη συζήτηση στη βουλή των νομοθετημάτων για τις εκποιήσεις που ανέπεμψε.

«Αλλά είναι θερμή μου παράκληση αν θέλουμε τη συντομότερη έξοδο από τις μνημονιακές υποχρεώσεις: Ας υπερβούμε εαυτούς και ας παρακολουθήσουμε τι είναι αυτό το οποίο δυστυχώς βρεθήκαμε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε ως συμβατικές υποχρεώσεις, προκειμένου να αντλήσουμε από τους δανειστές τα χρήματα που χρειαζόμαστε», τόνισε.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να επιτύχουμε σε αυτό το στόχο και υπολογίζεται ότι το 2015, αν και εφόσον προχωρήσουμε με τους ίδιους βηματισμούς, όπως μέχρι σήμερα […] είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε εκτός μνημονιακών υποχρεώσεων, όχι απλώς το 2015 αλλά πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζαν και υπολογίζουν κάποιοι», σημείωσε.

About kymaeditor

Check Also

Ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα – «Τρομοκρατική επίθεση» σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Τουρκίας

O υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο τρομοκράτες εξαπέλυσαν βομβιστική επίθεση μπροστά από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *