«Θα είμαι δήμαρχος ίσος μεταξύ ίσων»

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στη τηλεόραση του Extra Channel ο Γιάννης Μώραλης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά ξεκαθάρισε ότι αν εκλεγεί δεν θα είναι ένας προσωποκεντρικός δήμαρχος αλλά, όπως είπε, «ίσος μεταξύ ίσων», μίλησε για το Δημοτικό Θέατρο, για τα Δικαστήρια εκτός Πειραιά ενώ εξέφρασε, για μία ακόμη φορά, στην αντίθεση του στη πώληση του λιμανιού.

Αναφέρθηκε ακόμα στο μοντέλο διοίκησης που θέλει να ακολουθήσει στο Δήμο και τόνισε πως η ψαλίδα της διαφοράς με το Βασίλη Μιχαλολιάκο συνεχώς μειώνεται.

 

«Ο κ. Μιχαλολιάκος παρουσιάζει ως επιτυχία τα αυτονόητα»

«Τι ισχύει στον Πειραιά σήμερα; Ο Πειραιάς έχει τη μεγαλύτερη ανεργία από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη στη χώρα, μεγαλύτερη του μέσου όρου της Ελλάδας. Είναι πέρασμα για τους τουρίστες και όχι προορισμός. Έχουμε γειτονιές οι οποίες είναι εγκαταλελειμμένες.

Έχουμε γειτονιές οι οποίες είναι ακόμα βρώμικες, δεν έχουν καθαρίσει. Δεν έχουμε χώρους άθλησης, το εμπόριο καταρρέει, δεν στηρίζουμε νέες επιχειρήσεις.

Έχουμε 4 κτίρια φαντάσματα στον Πειραιά για τα οποία δεν έχει γίνει τίποτα. Κατά την εκτίμησή μου αυτό που έχει γίνει- για να μην απαξιώσουμε και τα πάντα είναι ότι στο κομμάτι της καθαριότητας η προηγούμενη από τον κ. Μιχαλολιάκο δημοτική αρχή είχε αποτύχει πλήρως. Άρα παρέλαβε μια πόλη βρώμικη και κατάφερε να καθαρίσει ένα κομμάτι του κέντρου της πόλης. Επίσης μπορεί να έγιναν κάποιοι παιδότοποι και παιδικές χαρές.

Αυτά για εμάς είναι αυτονόητα και δεν μπορεί ο Δήμαρχος Πειραιά να τα θεωρεί επιτυχημένο έργο τριάμισι ετών. Πράγματι ο κ. Μιχαλολιάκος ήταν δήμαρχος της πιο δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Όμως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του είχε τη δυνατότητα να φρενάρει ορισμένους τομείς. Η κρίση βρήκε τον Πειραιά ανοχύρωτο και με ένα αποκλεισμένο λιμάνι. Θα μπορούσε μέσα από χρηματοδοτήσεις – η απορρόφηση του ΕΣΠΑ δεν υπερβαίνει το 10%  στο Δήμο Πειραιά- να έχει κάνει μεγαλύτερα πράγματα».

Για τα Δικαστήρια εκτός Πειραιά

«Τα δικαστήρια του Πειραιά, έχει δρομολογηθεί να πάνε εκτός Δήμου, στου Ρέντη. Τι έκανε η δημοτική αρχή τριάμισι χρόνια; Εγώ θυμάμαι ότι από την εποχή του Καστανίδη έχει αποφασιστεί η μεταφορά των δικαστηρίων. Τι έκανε η δημοτική αρχή; Ή δεν διαπραγματεύτηκε, επειδή είναι δύσκολο να διαπραγματευτείς με την κυβέρνηση η οποία σε στηρίζει, ή διαπραγματεύτηκε και δεν τα κατάφερε.

Εμείς θα μπορέσουμε κα έχουμε τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτούμε, να συγκρουστούμε, να βγάλουμε την πόλη μπροστά. Δεν έχουμε κομματικές αγκυλώσεις, δεν έχουμε καμία δέσμευση».

Είμαστε ένας συνδυασμός που μπορεί να ενεργοποιήσει όλη την πόλη. Για να υπερασπιστούμε τον Πειραιά και όχι το κόμμα το οποίο μας δίνει το χρίσμα για να βγούμε Δήμαρχοι. Ο κύριος Μιχαλολιάκος είχε τον πήχη χαμηλά συνειδητά. Εμείς συνειδητά τον βάζουμε ψηλά»

«Η λάμψη του Δημοτικού Θεάτρου δεν φτάνει στα Καμίνια»

«Ο κ. Μιχαλολιάκος είχε την τύχη να ανακοινώσει επί των ημερών του, γιατί δεν το ολοκλήρωσε ο ίδιος, τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου. Η λάμψη αυτή, όμως, δεν φτάνει στα Καμίνια, στα Μανιάτικα και στο Φάληρο. Πρέπει στις γειτονιές να προωθήσουμε τον πολιτισμό, όπως το να γίνονται φεστιβάλ το καλοκαίρι, πράγματα που είναι εύκολο να γίνουν και μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και από άλλες πηγές».

«Όχι ιδιώτες στην καθαριότητα»

«Λέμε όχι σε ιδιώτες στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Έχουμε εμπιστοσύνη στο προσωπικό του Δήμου, το ξεκαθαρίζω για ακόμα μια φορά. Απλώς θέλουμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα από την κορυφή, να δουλέψουμε πιο οργανωμένα και στον τομέα της αποκομιδής και της ανακύκλωσης. Είμαστε το μόνο κράτος που πληρώνει για τα σκουπίδια. Άλλοι παίρνουν χρήματα από τα σκουπίδια».

Αντίθετος με την πώληση του λιμανιού

«Είμαστε αντίθετοι με την πώληση του λιμανιού συνολικά επειδή έχουμε μελετήσει το ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα και εφόσον θέλουμε να είμαστε στην Ε.Ε. θα πρέπει να ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα. Το 97% των λιμανιών στην Ευρώπη ανήκουν στο δημόσιο, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα επιμελητήρια. Εμείς δεν λέμε να μην μπουν ιδιώτες με παραχωρήσεις και δεν αναφέρομαι σε ένα, αλλά πολλούς, αλλά το λιμάνι πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της πόλης. Θα απαιτήσουμε από την κυβέρνηση μεγαλύτερη συμμετοχή του Δήμου στον ΟΛΠ. Όλη η ανάπτυξη κινείται γύρω από την γαλάζια ανάπτυξη και τη Μεσόγειο, το ίδιο και το νέο ΕΣΠΑ. Ο πολίτης καλείται να επιλέξει ποια ομάδα ανθρώπων μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες. Μπορεί η σημερινή δημοτική αρχή με αυτές τις αγκυλώσεις και το κομματικό χρίσμα»;

«Σύγχρονο μάνατζμεντ και ρόλοι»

Συνεχίζοντας είπε: «Λένε ότι είμαι ένας υπάλληλος ο οποίος πήρε εντολή να βάλει για Δήμαρχος. Πρώτον να πω ότι το «υπάλληλος» δεν είναι ένας όρος που πρέπει να θεωρείται υποτιμητικός. Η πλειονότητα των εργαζομένων στη χώρα είναι υπάλληλοι, μισθωτοί, κανείς δεν γεννιέται εφοπλιστής.

Επαναλαμβάνω ότι είναι χαρά μου που έχουν στρατευθεί  μαζί μου ως δημοτικοί σύμβουλοι ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Πέτρος Κόκκαλης με τους οποίους έχω πολυετή συνεργασία, γνωρίζουν τις δυνατότητές μου και γνωρίζω πως μπορούν να προσφέρουν. Εγώ θα είμαι ο Δήμαρχος Πειραιά, αλλά δεν θα είμαι ένας προσωποκεντρικός Δήμαρχος, όπως έχουμε συνηθίσει ως τώρα. Θα συντονίζω τους ανθρώπους, θα είμαι ίσος μεταξύ ίσων.

Αυτή τη στιγμή οι πολίτες είναι απογοητευμένοι, όπως όλοι οι Έλληνες και δεν έχουν μια δυναμική ηγετική ομάδα στο Δήμο που να μπορεί να προχωρήσει σε ευρείες συναινέσεις. Μια παλαιοκομματική αντίληψη δεν επιτρέπει συναινέσεις, είναι υπέρ της διαίρεσης, υπέρ ενός κομματικού μηχανισμού ο οποίος δεν ευνοεί τον Δήμο.

Εμείς θέλουμε να υπάρχει άλλο μοντέλο διοίκησης στο Δήμο. Να υπάρχει σύγχρονο μάνατζμεντ, να υπάρχουν ρόλοι».

«Μειώνουμε διαρκώς τη διαφορά από το Μιχαλολιάκο»

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Μώραλης είπε τα ακόλουθα: «Πριν από 20 ημέρες ο κ. Μιχαλολιάκος δεν είχε ισχυρό αντίπαλο. Εμείς δεν ασχολούμαστε με μετρήσεις γιατί πρέπει να κάνουμε γνωστό το πρόγραμμά μας στον Πειραιά και να περπατήσουμε στις γειτονιές. Παρόλα’ αυτά, αυτή η μέτρηση, που έγινε πριν από αρκετές ημέρες, όταν δεν είχαμε καν κάνει την παρουσίαση των υποψηφίων μας και δεν είχαμε επικοινωνήσει το πρόγραμμά μας, μας ικανοποιεί. Έχουμε παράσταση νίκης ενώ είμαστε ένας συνδυασμός που έχει ανακοινωθεί μόλις 20 ημέρες.

Η διαφορά με τον κ. Μιχαλολιάκο ήταν μεγαλύτερη και κλείνει διαρκώς. Νομίζω ότι με τα νούμερα τα οποία βλέπω δείχνουν ότι θα έχουμε δεύτερο γύρο. Υπάρχει μια μεγάλη δυναμική που αναπτύσσεται για το δικό μας ψηφοδέλτιο και αυτή την δυναμική σκοπεύουμε να την μεγαλώσουμε. Με τις κινήσεις μας, με τις βόλτες μας στις γειτονιές, πόρτα πόρτα για να πείσουμε τον πολίτη ότι οι μόνοι που μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση είμαστε εμείς»

About kymaeditor

Check Also

Προβολή της Μήλου σε Βρετανία και Αυστραλία

Στην κορυφή των ταξιδιωτικών επιλογών κατατάσσει τη Μήλο η αυστραλιανή ιστοσελίδα delicious.com, που αναφέρει ότι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *