«Θερίζει» η ηπατίτιδα- 500.000 Έλληνες, μολυσμένοι από τον ύπουλο ιό

Σε μάστιγα εξελίσσεται για τη χώρα μας η ηπατίτιδα αφού πάνω από 500.000 Έλληνες έχουν μολυνθεί από τον ύπουλο ιό, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας για τη πατρίδα μας.

 Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ – με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας την Δευτέρα 28 Ιουλίου- δείχνουν πως η ιογενής ηπατίτιδα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας για τη χώρα μας, που καθιστά αναγκαίο τον έλεγχο αλλά και την ενημέρωση του πληθυσμού.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ ως χώρα με ενδιάμεση ενδημικότητα σε ό,τι αφορά την ηπατίτιδα. Υπολογίζεται ότι 300.000 Έλληνες είναι φορείς της ηπατίτιδας Β – ο φερώνυμος ιός προκαλεί και τη νόσο. Πρόσφατες μελέτες σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες εκτιμούν τον επιπολασμό της HBV λοιμώξεως μεταξύ 0,84% (αιμοδότες) και 2,6% (γενικός πληθυσμός).

Σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας Β, από τα οποία περίπου 350 εκατομμύρια άτομα είναι χρόνιοι φορείς.

Η μετάδοση της ηπατίτιδας Β γίνεται από μολυσμένα με αίμα αντικείμενα, π.χ. σύριγγες, ξυραφάκια, βελόνες, από σεξουαλική επαφή ή από τη μητέρα στο παιδί. Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της.

Για τη χρόνια ηπατίτιδα Β υπάρχουν σήμερα φάρμακα τα οποία δρουν ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού, μειώνοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού και επιβραδύνοντας την ηπατική νόσο, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν ακόμα και να εκριζώσουν τον ιό. Η χορήγησή τους γίνεται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς και πάντα κάτω από ιατρική παρακολούθηση.

Η «ύπουλη» λοίμωξη της ηπατίτiδας C

Για την Ηπατίτιδα C το ποσοστό της λοίμωξης στο γενικό πληθυσμό της Ελλάδας υπολογίζεται σε 1, 9%, δηλαδή περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό. Παγκοσμίως αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, γιατί παρουσιάζει ευρεία γεωγραφική κατανομή – έχει υπολογιστεί ότι το 3% του πληθυσμού της γης, δηλαδή 200 εκατομμύρια άτομα, είναι χρόνιοι φορείς της νόσου.

Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται από μολυσμένα με αίμα αντικείμενα (π.χ. σύριγγες, ξυραφάκια, βελόνες) και σπάνια από σεξουαλική επαφή ή από τη μητέρα στο παιδί της. Οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη διατρέχουν κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Ωστόσο, για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει εμβόλιο ή άλλο μέσο προφύλαξης.

Η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C. Οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C πρέπει να έχουν τακτική ιατρική παρακολούθηση, να μην καταναλώνουν αλκοόλ, να μη λαμβάνουν φάρμακα χωρίς ιατρική οδηγία και να εμβολιάζονται για την ηπατίτιδα Α και Β. H κυκλοφορία νέας γενιάς φαρμάκων τα τελευταία χρόνια άλλαξε ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια HCV λοίμωξη (ηπατίτιδα C). Τα νέα φάρμακα χορηγούνται ως δισκία, έχουν ισχυρή αντι-ιική δράση και αυξάνουν το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία με ταυτόχρονη μείωση της διάρκειάς της.

Ενημερωτικές δράσεις

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας, το γραφείο του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το προσωπικό του Thess Checkpoint και τον σύλλογο ασθενών ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» θα υλοποιήσουν στις 28 Ιουλίου ενημερωτικές παρεμβάσεις στην Πλατεία Αριστοτέλους από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00μ.μ.

 

Το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5215179-210 και 210 5212183, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης: 2310-243363, 2310-229139, καθώς και στο διαδίκτυο: www.keelpno.gr

 

About kymaeditor

Check Also

Σημεία δωρεάν rapid test,σήμερα

Δ. Μαγούλας, Δημοτικό Ιατρείο Μαγούλας, 11:00-17:00 Δ. Αλίμου, Κανάρη 1, παραπλεύρως Δημοτολογίου Αλίμου, 12:00-18:00 Δ. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *