«Θεσπίζεται εθνικός φορέας απονομής συντάξεων»

Στην θέσπιση ενός Εθνικού φορέα απονομής συντάξεων προχωρά το υπουργείο Εργασίας.  Σύμφωνα με όσα είπε το πρωί της Κυριακής στο Mega o Γιάννης Βρούτσης  η νομοθετική ρύθμιση για την ενοποίηση των ταμείων σε αυτόν τον ενιαίο εθνικό φορέα  αναμένεται μέχρι  το τέλος του έτους ενώ μέσα στον Ιούλιο θα έχει ολοκληρωθεί από το ΚΕΠΕ η σχετική μελέτη. Παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα όρια συνταξιοδότησης «δεν πρόκειται να θιγούν».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να ισχύσει η κατάργηση της θεώρησης των βιβλιαρίων, απαλλάσσοντας από την ταλαιπωρία εκατοντάδες πολίτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πλάνο, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα κάνει την αίτηση του ηλεκτρονικά προς το νέο οργανισμό, ο οποίος θα έχει εξειδικευμένο προσωπικό από όλα τα ταμεία.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ισχύσει η κατάργηση της θεώρησης των βιβλιαρίων- μια πηγή ταλαιπωρίας για χιλιάδες ασφαλισμένους.

Παράλληλα, από τον Νοέμβριο του 2014 όσοι εργάζονται την τελευταία 20ετία θα βλέπουν τα ένσημά τους ηλεκτρονικά και στο τέλος του 2015 όλοι οι Έλληνες θα έχουν ηλεκτρονικό ασφαλιστικό προφίλ.

Αναφορικά με τα εφάπαξ, ο κ. Βρούτσης εξέφρασε την άποψη ότι το 2012 έπρεπε να έχει γίνει στάση της πληρωμής τους, καθώς «δεν υπήρχε ευρώ και γινόταν πλιάτσικο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς δημοσιεύματα για την καταβολή εφάπαξ ύψους 4.650 ευρώ, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι αυτό αφορά μόνο τους 5.000 υπαλλήλους του ΙΚΑ και όχι τους ασφαλισμένους του οργανισμού.

 

Τέλος, στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του συστήματος, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι το Νοέμβριο του 2014 όσοι εργάζονται την τελευταία 20ετία θα βλέπουν τα ένσημά τους ηλεκτρονικά, ενώ στο τέλος του 2015 ηλεκτρονικό προφίλ θα έχουν όλοι οι Έλληνες και η υποβολή των αιτήσεων για συνταξιοδότηση θα γίνεται ηλεκτρονικά.

 

 

About kymaeditor

Check Also

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 10 έως 14 Ιουνίου

Κατά την περίοδο 10 έως 14 Ιουνίου, θα καταβληθούν 82.586.132 ευρώ σε 60.418 δικαιούχους, στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *