«Θύματα» της γραφειοκρατίας ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι- “Mπλόκο” σε επιστροφές φόρων

 Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να την καταπολεμήσει, εξακολουθεί να παραμένει ένας μεγάλος «βραχνάς» για τη χώρα μας. «Όμηροι» λοιπόν (αυτής της γραφειοκρατίας), για άλλη μια φορά,  οι φορολογούμενοι, καθώς το μέτρο των αυτόματων συμψηφισμών οφειλών φορολογουμένων προς ταμεία και Δημόσιο με τις επιστροφές φόρων αποδείχθηκε πολύ… περίπλοκο για το σύστημα διασταύρωσης των στοιχείων.

 

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά κολλήματα και να ολοκληρώσει τη διαδικασία άμεσα, καθώς οι διασταυρώσεις των στοιχείων έχουν «παγώσει» κάπου ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

 

Συνέπεια τούτου είναι να μην προχωράει και η διαδικασία συμψηφισμού επιστροφών φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν γίνει λιγότεροι από 100 συμψηφισμοί.

 

Όπως προβλέπει η νέα διαδικασία, από την 1η Ιουλίου όλες οι επιστροφές φόρων, μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων, αγροτών κ.λπ. έπρεπε να ελέγχονται από τις εφορίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί. Ακόμη και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ελέγχονται από τις εφορίες και αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, επιστρέφονται τα σχετικά ποσά.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι πρέπει να περάσουν πρώτα από την εφορία για να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και κάποια στιγμή να πάρουν τα χρήματά τους από το ελληνικό Δημόσιο. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα πληροφοριακά συστήματα των Ταμείων και των ΔΟΥ απ’ όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας είναι παρωχημένα ή μη συμβατά, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η διαδικασία.

About kymaeditor

Check Also

Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο Κ. Σκρέκας από τους αρτοποιούς

Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της σημερινής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *