Ιερός πόλεμος για έκταση 7000 στρεμμάτων στη Δυτική Αθήνα.

Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΣΔΑ προκειμένου να οριστεί υπερασπιστική γραμμή από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου για την αντιμετώπιση της διεκδίκησης από την Μητρόπολη Λαμίας, 7.000, περίπου, στρεμμάτων, εντός και εκτός του Σχεδίου πόλεως στη Δυτική Αθήνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Αντρέας Παχατουρίδης, ο Δήμαρχος Πετρούπολης κ. Βαγγέλης Σίμος, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κυρία Καλλιόπη Καρδαμίτση, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Βακάλης, εκπρόσωπος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, νομικοί σύμβουλοι από το Υπουργείο Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, ο Ιερός Ναός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» διεκδικεί σήμερα έκταση περίπου 7.500 στρεμμάτων εκ των οποίων 4.000 στρ. σε κατοικημένες περιοχές των δήμων Περιστερίου και Πετρούπολης και 3.500 στρ. εκτός σχεδίου, που βρίσκονται στο Ποικίλο Όρος και έχουν χαρακτηριστεί δασικές.

Η διεκδίκηση στηρίζεται σε διαθήκη του 1916 με την οποία ο ναός κληρονόμησε μεγάλο μέρος του «κτήματος Βέρδη»το οποίο βρισκόταν στην περιοχή. Στο μεταξύ, η εντός σχεδίου έκταση που διεκδικεί ο ναός έχει πλέον δομηθεί εδώ και δεκαετίες με κατοικίες, πλατείες, γήπεδα και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Στις 22 Μαρτίου εκδικάζεται η αγωγή του ναού κατά του ελληνικού Δημοσίου, των δύο δήμων αλλά και ιδιωτών, ενώ επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητήσει αποζημίωση από τους σημερινούς ιδιοκτήτες.

Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε σήριαλ, καθώς το θέμα είναι σε εκκρεμότητα από το 1929, οπότε έγινε η πρώτη διεκδίκηση αρχικώς για 300 στρέμματα. Με την πάροδο των χρόνων η επίμαχη έκταση αυξανόταν, ενώ στο παιχνίδι των διεκδικήσεων μπήκαν οι απόγονοι της Καλομοίρας Βέρδη στην οποία ανήκε αρχικά η επίδικη έκταση, καθώς και ιδιώτες που ισχυρίζονταν ότι διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας της επίμαχης έκτασης.
Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που έχει υπάρξει αντίστοιχη δικαστική διαμάχη μεταξύ Εκκλησίας και Δήμων, απλώς η διεκδικούμενη έκταση στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τεράστια.

About kymaeditor

Check Also

Στην Αίγινα για τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας η βουλευτής Δόμνα Μιχαηλίδου

Στην Αίγινα για την γιορτή της Αγίας Μαρίνας,  βρέθηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου! Η κ. Δόμνα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *