Ισχυρός σεισμός 5,7 R ανατολικά της Σπάρτης- Αισθητός και στην Αττική

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε περίπου στις 06:45 το πρωί της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λακωνίας και Μήλου και συγκεκριμένα 58 χλμ. ανατολικά βορειοανατολικά της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας 121 χλμ ανατολικά της Σπάρτης , 145 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας και σε εστιακό βάθος 80 χλμ.


Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική, την Πελοπόννησο, αλλά και στην Κρήτη, ενώ ακολούθησε τρία λεπτά αργότερα και νέα σεισμική δόνηση από τον ίδιο εστιακό χώρο, μεγέθους 4,7 βαθμών.

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι

Απόλυτα καθησυχαστικός ότι ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει και άλλο ρήγμα εμφανίστηκε με δηλώσεις του στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

«Πρόκειται για έναν σεισμό μεγάλου βάθους της τάξης των 80-85χλμ. και αυτοί οι σεισμοί δεν έχουν την δυναμική να ενεργοποιήσουν άλλα ρήγματα» εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Αυτό το χαρακτηριστικό της πολύ ισχυρής δόνησης που σημειώθηκε στις 6:45 στο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου  είναι και αυτό που την έκανε αισθητή στο μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Ελλάδας και κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη.

Εξηγώντας ο καθηγητής Λέκκας το γιατί σε ορισμένες περιοχές ο σεισμός έγινε αισθητός σε διαφορετικά χρονικά σημεία επισημαίνει ότι «τα κύματα από σεισμούς αυτού του μεγέθους έρχονται με διαφορετική ταχύτητα και γι’ αυτό εμείς τον αντιλαμβανόμαστε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε διαφορετικές περιοχές».

Ερωτηθείς για το αν το συγκεκριμένο ρήγμα έχει τη δυναμική να δώσει τέτοιο σεισμό όπως ο σημερινός των 5,7 Ρίχτερ ο κ. Λέκκας υπενθυμίζει ότι το 2006 από το ίδιο ρήγμα προκλήθηκε σεισμός 6,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και το 2008 ταρακουνήθηκε το Λεωνίδιο από έναν σεισμό της τάξης των 4 Ρίχτερ.

Όσο για την μετασεισμική ακολουθία ο Ευθύμιος Λέκκας χαρακτηρίζει φυσιολογικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ισχυροί μετασεισμοί καθώς αυτό είναι σύνηθες σε σεισμούς αυτού του βάθους.

«Σεισμό ενδιάμεσου βάθους»

Για σεισμό «ενδιάμεσου βάθους», με επίκεντρο έναν χώρο που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς και άρα δεν εμπνέει ανησυχία, κάνει λόγο η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Μαρία Σαχπάζη.

«Ο χώρος, όπου σημειώθηκε ο σεισμός», επισημαίνει η κ. Σαχπάζη, «εντοπίζεται στο κοίλο μέρος του ελληνικού τόξου, σε ενδιάμεσο βάθος, μία περιοχή που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς».

Η ίδια εκτιμά, με βάση την εξέλιξη του φαινομένου, πως ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος και δεν θα υπάρξουν άλλοι μεγαλύτεροι. «Ωστόσο, είμαστε πάντα επιφυλακτικοί γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε έξαρση των επιφανειακών και των ενδιάμεσων σεισμών» καταλήγει.

Με δηλώσεις του στον ίδιο σταθμό, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημείωσε ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και μεγάλη ακτίνα αισθητότητας. Επανέλαβε με τη σειρά του πως από τα πρώτα στοιχεία δεν φαίνεται να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθώς ο σεισμός ήταν ενδιάμεσου βάθους και η εστία του βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο.

Τέλος, ο σεισμολόγος Γιώργος Χουλιάρας ανέφερε παράλληλα ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν παρουσιάζει υψηλή σεισμικότητα, ενώ καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος προσδιόρισε το εστιακό βάθος του σεισμού στα 80-85 χιλιόμετρα.

About kymaeditor

Check Also

Αεροδιακομιδή ανηλίκου από την Τήνο με ελικόπτερο του ΛΣ

Mε ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιήθηκε αεροδιακομιδή του ΕΚΑΒ, ενός ανήλικου από Τήνο για Αθήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *