Κάλεσμα Πούτιν σε Ουκρανία για «ουσιαστικό διάλογο»

Κάλεσμα στην Ουκρανία και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες για «ουσιαστικό διάλογο» απευθύνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζητώντας παράλληλα από το Κίεβο να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να παράσχει εγγυήσεις προς τους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας.

 “Πρέπει να ξεκινήσει εις βάθος και ουσιαστικός διάλογος”, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική τηλεόραση και πρόσθεσε: “Έχει σημασία ο διάλογος αυτός ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία να βασίζεται στο ειρηνευτικό σχέδιο” που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και το οποίο στηρίζει η Μόσχα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας επέμεινε ότι το Κίεβο πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

“Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε…μάς δείχνει ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται και την περασμένη νύκτα διαπιστώσαμε ενεργή χρήση του πυροβολικού από την ουκρανική πλευρά. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συγκρούσεις θα σταματήσουν”, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος στη ρωσική τηλεόραση για να αρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στο Κίεβο και τον πληθυσμό της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε από χθες την υποστήριξή του προς το ειρηνευτικό σχέδιο του ουκρανού προέδρου, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν μέτρα για την έναρξη διαπραγματεύσεων, γεγονός που θα το καταστήσει “βιώσιμο και ρεαλιστικό”.

“Το ειρηνευτικό σχέδιο του κ. Ποροσένκο δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου για τους αυτονομιστές…εάν δεν συνοδευτεί από συγκεκριμένα βήματα για την έναρξη διαλόγου, δεν θα είναι βιώσιμο, ούτε ρεαλιστικό”, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει την απόφαση του ουκρανού προέδρου για μονομερή κατάπαυση του πυρός, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους φιλορώσους ενόπλους να καταθέσουν τα όπλα.

“Η δυνατότητα που προσφέρεται με την κατάπαυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου και για την εξεύρεση πολιτικού συμβιβασμού ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές στην ανατολική Ουκρανία”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

 

About kymaeditor

Check Also

Η Τουρκία έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου για τα δυτικά δεξαμενόπλοια

Κλειστά παραµένουν de facto τα Στενά του Βοσπόρου για τη συντριπτική πλειονότητα των δεξαμενοπλοίων που θέλουν να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *