Κάλεσμα Χαρδούβελη σε Τσίπρα, αν εκλεγεί, να συνεχίσει το Μνημόνιο

Για την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ, η οποία μπορεί να γίνει μόνο από ατύχημα, αναφέρθηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στο «Bloomberg». Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, τόνισε ότι «η προοπτική εξόδου από την Ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα «μια μπλόφα» ενώ απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει υπογράψει η Ελλάδα», καλώντας τον επί της ουσίας να διαπραγματευτεί παράταση του Μνημονίου.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ από ατύχημα αν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές σύντομα, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, προειδοποίησε ο Γκίκας Χαρδούβελης,
Η κύρια πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές θα είναι να κλείσει την καθυστερημένη επιθεώρηση της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των όρων της οικονομικής διάσωσης της χώρας από την τρόικα, δήλωσε. Κατά τον ίδιο, αν αυτή η νέα κυβέρνηση ηγείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το κόμμα του κ. Τσίπρα θα ήταν «συνετό» να αντιστρέψει τη στάση του και να διαπραγματευτεί μια παράταση του μνημονίου πριν από τη λήξη του στις 28 Φεβρουαρίου.

Η προοπτική «εξόδου από την ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα μπλόφα», συμπλήρωσε. «Ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί και ο σκοπός είναι να αποφευχθεί».
Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε πως είναι δύσκολο να πει κανείς ακριβώς πότε θα είναι η στιγμή της κρίσης για την Ελλάδα εάν καθυστερήσει η επόμενη δόση του δανείου. «Ωστόσο, το να πηγαίνουμε κούτσα-κούτσα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και μπορεί να επηρεάσει τα έσοδα», προειδοποίησε. «Έτσι, όσο πιο νωρίς ξεκαθαρίσεις την αβεβαιότητα, τόσο το καλύτερο για όλους».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, από τις εκλογές του 2012 και μετά, η ευρωζώνη έχει δημιουργήσει άμυνες σε ό,τι αφορά την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ, και αυτό σημαίνει ότι η προοπτική της εξόδου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί οποιασδήποτε κυβέρνησης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα», υπογράμμισε. «Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη, και έτσι υποθέτω πως οι πολιτικές τους θα είναι συνεπείς ως προς τον στόχο αυτό. Το πόσο σύντομα θα γίνουν συνεπείς είναι άλλο θέμα».

«Η υπευθυνότητα μεταμορφώνει όποιον διοικεί τη χώρα και υποθέτω πως η λογική θα επικρατήσει στο τέλος», είπε ο υπουργός. «Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο».

Ο υπουργός σημείωσε πως η είσπραξη φορολογικών εσόδων έχει μειωθεί λόγω της εκλογικής αβεβαιότητας.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα είναι περίπου 1,5% του ΑΕΠ για το 2014. Αν και το ποσοστό αυτό ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του μνημονίου, είναι χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8%.
Σε ό,τι αφορά τις εκροές τραπεζικών καταθέσεων, τον Δεκέμβριο ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ και συνεχίστηκαν τον Ιανουάριο, αν και «όλα είναι υπό έλεγχο», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

About kymaeditor

Check Also

Eurostat: Από 8 έως 51 ευρώ το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ το 2022 -Στα 14,5 ευρώ στην Ελλάδα

Το 2022, το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, κατά μέσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *