“Καμπάνα” 200.000 ευρώ επέβαλε το ΣτΕ στο Δ. Κερατσινίου για βαριά ασθένεια εργαζόμενου

Βαθιά το χέρι στη τσέπη  θα βάλει  ο δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας  για βαριά ασθένεια εργαζομένου. Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, 12 χρόνια μετά την αγωγή εργαζόμενου στον Δήμο, επέβαλε “καμπάνα” 200.000 ευρώ στο δήμο, καθώς πρέπει να καταβάλλει αυτό το ποσό σε συγγενείς εργάτη ο οποίος προβλήθηκε από αμιάντωση (πνευμονική ίνωση).   
Η απόφαση μάλιστα (3041/14) εκδόθηκε μετά το θάνατο του εργαζόμενου καθώς η δίκη συνεχίστηκε από συγγενείς του και το ποσό αυτό πρέπει να καταβληθεί σε αυτούς ως ηθική βλάβη.

Ειδικότερα, ο δημοτικός υπάλληλος προσλήφθηκε το 1979 ως εργάτης του συνεργείου καθαριότητας και το 1984 μεταπήδησε στη θέση τεχνίτη ξυλουργού. Όμως κρίθηκε ανίκανος προς εργασία σε ποσοστό 67% λόγω στεφανιαίος νόσου και πνευμονικής ίνωσης (αμιάντωσης) και σακχαρώδους διαβήτη. Το 2002 απολύθηκε από τον δήμο λόγω της νόσου, κατόπιν σύμφωνης γνωμοδότησης του υπερεσιακού συμβουλίου.

Ο εν λόγω εργαζόμενος συμμετείχε μαζί με συναδέλφους του στην κατασκευή του ξυλουργείου και σιδηρουργείου του δήμου. Η κατασκευή της σκεπής του ξυλουργείου έγινε από πλάκες αμιάντου (ελενίτ) το όποιο το έκοβαν και τοποθετούσαν, χωρίς τη λήψη κανενός προστατευτικού μέτρου (στολές, μάσκες, κλπ).

Ο εν λόγω εργαζόμενος μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του ξυλουργείου το 1981 εργαζόταν μέσα σε αυτό, χωρίς ο δήμος να ενημερώσει για την προστασία των εργαζομένων από το ελενίτ. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, η αντικατάσταση της σκεπής από αμίαντο είχε ζητηθεί από το 1990, αλλά ο δήμος δεν ανταποκρίθηκε.

 

Σύμφωνα πάντα με τη δικαστική απόφαση, το 2000, παρά το γεγονός ότι για τον επίμαχο εργαζόμενο υπήρχε η διάγνωση της αμιάντωσης, αλλά και η γνωμοδότηση του γιατρού εργασίας για αλλαγή θέσης εργασίας, αυτό δεν έγινε.

About kymaeditor

Check Also

Γλυφάδα: Σύλληψη 33χρονου με βαρύ οπλισμό

Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, πρώτες πρωινές ώρες  18-6-2024, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *